Koprivnička profesorica i umjetnica Iva: Čak i sudoper pun suđa može biti inspiracija

Iva Bolfek profesorica je likovne umjetnosti u Gimnaziji Fran Galović u Koprivnici, gdje živi i radi već deset godina. Ova je rođena Legrađanka studirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a uz posao aktivno slika te je održala i samostalnu izložbu. Njezini su radovi sve samo ne obični.

– Diplomirala sam 2011. godine smjer Likovna pedagogija na Akademiji u Rijeci te od iste godine radim u gimnaziji. Mislim da je ljubav prema umjetnosti postojala oduvijek. Odrasla sam čitajući stripove pri čemu sam promatrala linije, kadrove i likove poznatih strip-crtača poput Sclavia, Reisera, Raymonda, Secchia, a i sama sam crtkala sa strane. Fascinirala me njihova vještina, a s vremenom se i moja razvijala – priča Iva.

Ova 33-godišnjakinja kazuje kako se kroz srednju školu i studij više zanimala za keramiku i kiparstvo, dok je slikarstvo došlo kasnije i postalo broj jedan. Danas ova kreativna umjetnica slika svaki dan, a motivaciju pronalazi svugdje.

– “Nijedan dan bez crte!” kaže starogrčki slikar Apel. U torbi uvijek nosim mali zeleni blok i crtam u svakoj prilici. Svašta me inspirira… Okolina, ljudi, glazba, predmeti, filmovi, reklame, moje prijateljice, međuljudski odnosi, susjedi… Pa čak i sudoper pun prljavog suđa može biti inspirativan – nabrojila je Iva.

Tehnika koju koristi u svojim radovima je akril, a neodoljivo podsjećaju upravo na stripove. Ova je mlada umjetnica već imala izložbu u Atelijerima Koprivnica te se nada kako će i dalje izlagati.

– Akril je vrlo jednostavna tehnika u kojoj se boje razrjeđuju u vodi, a za razliku od tempera, obojene plohe ostaju sjajne. Biram uglavnom čiste, vibrantne boje, čije kombinacije i tonove često ponavljam. One su bez posebnog značenja, samo ih volim gledati u takvoj kombinaciji – pojasnila nam je Iva.

U radovima se vidi utjecaj stripovima s kojima je Iva odrasla

Kaže kako postoji velik broj autora koje cijeni i koji utječu na njezin rad. Isto tako, govori kako postoji mnogo stvari u likovnoj umjetnosti koje je oduševljavaju, a samo neke od njih su Venera iz Willendorfa, grčko slikarstvo, gotička arhitektura, Sandro Botticelli, Michelangelo, El Greco, Arcimboldo, Claude Monet, Picasso, Matisse, Magritte, Francis Bacon, Francesco Clemente, Basquiat, Jeff Koons, Robert Crumb… Slobodnog vremena ova mlada umjetnica nema baš previše, a otkrila nam je što radi kad ne radi.

– Nemam baš slobodnog vremena i to mi odgovara. Volim maksimalno ispuniti dan, rijetko ljenčarim… To ću u mirovini. Sada, s obzirom na to da imam malog trogodišnjaka, svaki je dan nova zanimljivost. Inače volim putovanja, galerije, muzeje, stripove, kavu, cipele, kišu, filmove… Mrzim tehničke olovke i glačanje – u svom stilu odgovara Iva.

Za kraj je Iva pojasnila kako izgleda njezin rad u školi s učenicima i zašto je upravo smjer likovne pedagogije bio njen izbor.

– Volim svoj posao, rad s mladim ljudima, a posebno kad pronađem u razredu talentiranog crtača ili slikara. Pokušavam prenijeti tu svoju ljubav prema umjetnosti, a ponekad to zna biti pravi izazov – zaključila je Iva, a mi smo sigurni kako svoj posao, baš kao i slikanje, radi s puno ljubavi i strasti te da njezini učenici rado odlaze na sat likovne umjetnosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI