Koprivnička učiteljica Mirna: U online nastavi brine me znatno slabija usvojenost gradiva

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagradilo je 504 najuspješnija odgojno-obrazovnih djelatnika u zemlji, a među njima je i sedmero učitelja iz naše županije. Jedna od njih je i učiteljica geografije i povijesti u Osnovnoj školi Đuro Ester u Koprivnici Mirna Kovačić.

Mirna Kovačić radi u koprivničkoj školi OŠ Đuro Ester

Nakon završetka studija radila je u dvije zagrebačke osnovne škole, a potom i u Kutini i Đakovačkim Selcima. Danas je voditeljica geografske skupine i povijesne skupine. Uključena je također u rad s darovitim učenicima, sudjeluje u školskim projektima koji potiču razvoj građanskih i digitalnih kompetencija te financijske pismenosti. Ona je i školska Erasmus koordinatorica te sudionica nekolicine međunarodnih projekata, predavačica na brojnim stručnim skupovima i seminarima. Autorica je i digitalnih nastavnih materijala za izdavačke kuće, videolekcija u projektu Škola za život te autorica nekoliko stručnih članaka.

-Najveći dio učiteljskog posla često je iza svjetla reflektora, pa time za veći dio javnosti nevidljiv. Mnogo mojih kolega daje svoj maksimum u učionicama, gdje demonstriraju sve svoje pedagoške vrline i metodičku izvrsnost – navodi Mirna Kovačić i ističe kako je uspjeh mnogo lakše ostvariti u poticajnom i prijateljskom okružju te sve to navedeno ima u svojoj školi. 

Mirna Kovačić

Kao glavni preduvjet u radu ističe ljubav prema učiteljskom zanimanju.

– Nastojim da svaki moj nastavni sat bude jedna priča, s uvodom, zapletom i raspletom. S ponekom intrigom, začinjena zanimljivostima i referencama na aktualne događaje ili fenomene. Trudim se što više uključiti učenike u nastavni proces – otkriva kako je u njenom razredu gdje učenike potiče na izražavanje vlastitog stava, promišljanje o drukčijim perspektivama.

S obzirom na epidemiju koronavirusa, nepoznanica je kako će se nastava odvijati ovo polugodište, no Mirna Kovačić navodi kako svoj nastavni plan može u potpunosti ostvariti i tijekom online nastave.

– Zabrinjavajuća je ipak bitno slabija usvojenost gradiva od učenika. S jedne strane, nastavne teme su obrađene, ishodi naizgled ispunjeni, no stvarna situacija ukazuje na sasvim drugu realnost – dodaje Kovačić koja ističe da je „osnovni postulat Škole za život, staviti učenika u središte aktivnosti, zaživio preko noći, a samo poneki su na to bili spremni“.

Bojite li se onda bi prošlo polugodište i ovo pred nama, ako zatvore škole, moglo nepovratno naštetiti jednoj generaciji učenika?

– Online nastava nije nepovratno naštetila jednoj generaciji učenika. Učitelji su uložili velik trud i entuzijazam u provođenju nastave na daljinu kako bi prenijeli ključna znanja predviđena nastavnim planom i programom određenog razreda. No, ona ipak ne može zamijeniti neposredni kontakt s učenikom – domeće ona. Svjesna je da je velik dio tereta podnijela i obitelj učenika. Poneki roditelji su, kaže, morali preuzeti ulogu poučavatelja, svakako pomoći u učenju.

FOTO Privatan album, Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI