Koprivnička umirovljenica pobijedila banku. Moraju joj vratiti preplaćene kamate u švicarcima

OTP banci preostaje još žaliti sa na ovu presudu Županijskom sudu


Autor: podravski.hr — 04.03.2019. / 14:29 Aktualno

Ilustracija / Još jedna nepravomoćna presuda u slučaju kredita u švicarskim francima

„Trebate biti ustrajni, i naravno, tužiti!“, rekla nam je prošli tjedan Koprivničanka koja je u vrlo kratkom roku dobila nepravomoćnu presudu protiv banke zbog kredita u švicarcima.

Ona je spor vodila otprilike godinu i pol dana i zadovoljna je, kaže, kako je to brzo riješeno na koprivničkom sudu.

Općinska sutkinja Zrinka Senzel nepravomoćno je odredila OTP banci da joj isplati nešto više od tisuću švicarskih franaka (6500 kuna) sa zateznim kamatama, a toliko je, tvrdi se u presudi oštećena klijentica. Također, banka mora platiti i troškove postupka veće od 9000 kuna. Žena je kredit digla još 2006. godine, kada je, kazala nam je, to navodno bila „najpovoljnija“ valuta. Zbog privatnih razloga digla je 24.600 franaka na rok od sedam godina, uz promjenjivu kamatu od 6,88 posto.

No, banka je, piše u presudi, bez pregovora s klijentom krenula dizati kamatu, a i franak je jačao pa su rate krenule vrtoglavo rasti. Ona je kazala kako ju nitko nije upoznao s načinima izračuna kamatne stope koja je narasla do 9,7 posto godišnje.

Zbog toga je morala prijevremeno zatvoriti kredit, a kako bi to učinila, morala je podići životno osiguranje i namaknuti još novca sa strane.

– Uz svoja primanja, mirovinu od 2700 kuna nisam više mogla plaćati mjesečne rate od 2500 kuna i morala sam nekako zatvoriti kredit – rekla je sutkinji i dodala kako se bojala da će inače ostati bez kuće.

– Sve odredbe kredita bile su jasne, klijentica je mogla birati promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu – pravdala se Banka i navela kako je franak naglo rastao pa su i njima rasli troškovi pribavljanja financijskih sredstava.

Sutkinja se pak pozivala na kolektivnu parnicu Udruge Potrošač kojom su htjeli dokazati da se radilo o nepoštenoj poslovnoj praksi banaka, a u korist im je išla i konačna odluka Vrhovnog suda RH iz 2015. godine koja je stala na stranu klijenata osam tuženih banaka, a među njima i OTP banke, to jest ranije Splitske banke koja joj se pripojila.

Sutkinja je zbog toga, ali i iskaza odredila kako su odredbe iz ugovora o kreditu bile ništetne te naredila banci da vrati klijentici preplaćene kamate i na njih zatezne kamate.

OTP banci preostaje još žaliti sa na ovu presudu Županijskom sudu. (ib)

FOTO: ILUSTRACIJA