Koprivničke mjere za krizu: Osnovan gospodarski fond “Anti korona”, skupili već 3 milijuna kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički je gradonačelnik Mišel Jakšić već ranije najavio neke od olakšanja za poduzetnike i građane pogođene krizom.

Kako je i najavio u intervjuu za Podravski list Grad je osnovao poseban Gospodarski fond “anti-korona” kojim će se osigurati gospodarska stabilnost za krizom pogođen djelatnosti.

“U fond će ući proračunska sredstva dosadašnjim preraspodjelama na stavkama nabava, manifestacija, programa, troškova dvorana i sl. U ovom trenutku Fond raspolaže s 3 milijuna kn. U suradnji s našim Udruženjem obrtnika i ostalim gospodarskim udruženjima pripremamo kriterije potpora za pogođena poduzeća. Osim toga, u stalnom smo kontaktu sa svim ostalim koprivničkim gospodarskim subjektima radi uvida u sve gospodarske okolnosti, svjesni da ova korona – kriza neće vječno trajati.”, naveo je Jakšić.

Od ranije navedenih mjera to su:

  • Svi pogođeni poslovni subjekti neće plaćati porez na korištenje javnih površina.
  • Plaćanje komunalne naknade se oslobađaju sve firme i obrti koji su pogođeni krizom.
  • Svim pogođenim poduzetnicima neće se obračunavati odvoz komunalnog otpada.
  • Svim pogođenim zakupcima koji imaju zakupljeni prostor u sustavu Grada i Komunalca neće se naplaćivati najam za period trajanja mjera.
  • Svim korisnicima Doma mladih, najmoprimcima, neće se naplaćivati najam. Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta.

Navode i kako će posebno brinuti o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom ostali bez posla ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću.

“Takvim roditeljima Grad Koprivnica pokrit će trošak smještaja u vrtićima na području grada kao i troškove čuvanja djece u obrtima za čuvanje djece (dadilje).”, navodi gradonačelnik Jakšić te objasnio kako obrtima za čuvanje djece neće se umanjivati iznos sufinanciranja od strane Grada za mjesec ožujak. Također, u svrhu očuvanja radnih mjesta u obrtima, vlasnicima obrta nakon prijave mjere HZZ-a, Grad Koprivnica će nastaviti sufinanciranje iako u obrtu neće djece.

Umanjit će i trošak prehrane u školama za roditelje tako dugo dok će se nastava provoditi od kuće. Umjetnička škola „Fortunat Pintarić“ neće naplaćivati školarinu za vrijeme trajanja mjera.

Također, najavljeno je i smanjenje naknade vijećnicima, dužnosnicima i svim ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama, a pripremaju i mjere solidarizacije cijelog javnog sustava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI