KOPRIVNIČKI APSURD Više se isplati voziti smeće u Vukovar nego ga zbrinjavati na Piškornici!

Prema izračunu Dražena Vlaha, za zbrinjavanje tone prešanog smeća Komunalcu treba platiti oko 1500 kuna, Kutini 650, Varaždinu 625, a Vukovaru samo 143 kune


Autor: podravski.hr — 18.06.2013. / 10:44 Aktualno

KOPRIVNICA – Astronomske cijene otkupa smeća naplaćuje Komunalac na odlagalištu Piškornica. Cijene su toliko visoke da se pojedinim malim koncesionarima, poput Prizme VV, više isplati smeće voziti u Vukovar nego ga zbrinjavati kod Koprivnice!
Prema izračunu Dražena Vlaha, direktora Prizme VV koja se bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada, za tonu prešanog smeća Komunalcu treba platiti oko 1500 kuna, Kutini oko 650, Varaždinu oko 625, a Vukovaru samo 143 kune. Vlah već neko vrijeme smeće iz podravskih općina odvozi u Vukovar.
– Kad napravim kompletan izračun, višestruko je isplativije poslati dva radnika kamionom u Vukovar gdje za odlaganje 11 tona smeća, dnevnice, gorivo i amortizaciju potrošim oko 4500 kuna, a za istu količinu na Piškornici čak 16.500 kuna – kaže gazda Prizme.
Josip Pobi, direktor Komunalca, opovrgava da su otkupne cijene toliko visoke te je istaknuo kako Komunalac po toni naplaćuje oko 800 kuna, a visoku cijenu obrazložio je velikim nametima Općine Koprivnički Ivanec na čijem je području Piškornica.
– Kad se iz kubika smeće preračuna u tone, Komunalac ima cijenu od najviše 800 kuna, a ona je takva zbog činjenice da nam Općina naplaćuje bolesno visoku komunalnu naknadu od 1,8 milijuna kuna, najvišu u Hrvatskoj – ističe.
Dražen Vlah pak dodatno tumači kako je točno da se nekad naplaćuje i 800 kuna, no postoji razlika.
– Cijena je 800 kuna kada se otpad doveze s takozvanim kamionom kontejnerašom, a oko 1500 kuna je onda kada se doveze kamionom ‘smećarom’ u ‘pres kontejneru’ – tumači Vlah.
Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Podravskog lista od ponedjeljka.