Koprivnički direktor nikako u zatvor, sud mu dvaput produljio rok za dug!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Darko N., bivši direktor jedne koprivničke tvrtke, kaznenim nalogom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim zbog kaznenog djela zlouporabe platne kartice kojim je Addiko banku oštetio za 28.100 kuna.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema presudi, Darko je u koprivničkoj poslovnici Addiko banke u siječnju 2014. godine uime svoje tvrtke sklopio ugovor o otvaranju i vođenju transakcijskog računa i obavljanju platnih usluga na temelju kojeg mu je izdana debitna bankovna kartica. Na tako otvoreni račun je položio 31.000 kuna i kao jedini korisnik tog računa krajem tog mjeseca podignuo taj iznos.

Nakon toga je, iako je znao da ne raspolaže sredstvima za podmirivanje troškova nastalim korištenjem debitne kartice, s tog računa istog dana u Zagrebu na bankomatu u tri navrata podigao ukupno 5000 kuna, a sljedećeg dana, također u Zagrebu u trgovini ‘provukao’ karticu na 23.100 kuna. Ukupno, ‘maznuo’ je 28.100 kuna. Presudom koprivničkog suda osuđen je na 10 mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. U roku od pola godine, nakon što presuda postane pravomoćna, mora Addiko banci vratiti iznos za koji ju je oštetio, a kako je riječ o jednostavnom kaznenom postupku poput kaznenog naloga, mora platiti samo 300 kuna troškova suda.

Sud je prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetnika da se izda kazneni nalog protiv okrivljenog direktora zato što svi dokazi koje su prikupili i priložili u spis pružaju dovoljno dokaza da je on počinio kazneno djelo za koje se tereti. Prihvaćanjem kaznenog naloga sud je prihvatio i prijedlog kazneno-pravne sankcije, to jest da kao osoba mlađe životne dobi, dosad neosuđivana, ne mora se kazniti bezuvjetnim zatvorom da se postigne svrha kažnjavanja. No, do danas okrivljeni Darko nije vratio niti lipe Addiko banci.

Kako nakon pravomoćnosti presude 13. studenog 2018. godine nije uplatio ništa, sredinom listopada 2019. godine sud mu je odobrio dodatnih dva mjeseca za plaćanje. No, kako on to nije učinio, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici 22. svibnja prošle godine predložilo je sudu da protiv Darka pokrene postupak opoziva uvjetne osude, a godinu dana kasnije, 5. svibnja ove godine, na sjednici izvanraspravnog vijeća Darkov odvjetnik je ponovio kako on do sada nije platio niti kune duga s tim da je pravomoćna presuda poslana FINI zbog provođenja ovršnog postupka, no ni tim postupkom Addiko banka nije uspjela naplatiti svoje dugovanje.

Osuđeni Darko naveo je kako je sa svojom izvanbračnom suprugom podstanar i kako su često mijenjali adrese. Ima trogodišnju kćer i sina koji nema ni godinu dana. Naveo je kako on radi na crno, a supruga da mu prima porodiljnu naknadu od koje plaćaju 1500 kuna stan plus režije.

– Ne bih išao u zatvor i svjestan sam toga da moram vratiti novce. Nekako bih od šest do osam mjeseci pokušao to vratiti. Do sada nisam imao od čega – naveo je na sjednici izvanraspravnog vijeća suda na kojoj se odlučivalo hoće li mu se produljiti rok za plaćanje, ili će završiti u zatvoru.

Općinski sud u Koprivnici dao mu je još jednu priliku da u roku od pola godine uplati novac koji je ‘maznuo’ banci. U protivnom, neće dobiti novu priliku i završit će u zatvoru na 10 mjeseci.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI