Koprivnički direktor s ‘prstima u pekmezu’: Kazna do pet godina zatvora

Koprivnički su tužitelji na Općinskom sudu podignuli optužnicu protiv 39-godišnjeg vlasnika i direktora jedne koprivničke tvrtke. Tereti se za kaznena djela gospodarskog kriminaliteta kojima je državu oštetio za plaćanje više od 50.000 kuna poreza.

Okrivljenog 39-godišnjaka tužitelji terete da je od početka 2014. do kraja 2016. godine u Koprivnici, kao direktor okrivljenog trgovačkog društva, s ciljem da izbjegne plaćanje dijela poreza na dohodak, isplaćivao dio plaće za devetnaest zaposlenika tvrtke tako da je prikazivao da im isplaćuje dnevnice i naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe. Sve je to pravdao, tvrde tužitelji, neistinitim putnim nalozima zato što, utvrđeno je tijekom istrage, zaposlenici nisu obavljali nikakva službena putovanja.

Optuženi je direktor, na takav način, izbjegao plaćanje više od 50.000 kuna poreza na dohodak. Uz sve to, okrivljenog 39-godišnjaka tužitelji terete i da nije vodio poslovne knjige društva u skladu sa zakonskim obavezama zato što je u njih unosio podatke na temelju nevjerodostojnih isprava.

Ukoliko koprivnički poduzetnik bude proglašen krivim, on će uz zakonsku kaznu, morati i vratiti državi točan iznos utajenog poreza. Tereti ga se za tri kaznena djela; utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povredu obveze vođenja poslovnih knjiga. Može biti osuđen od šest mjeseci pa do pet godina zatvora.

FOTO Ilustracija

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI