Koprivnički obrtnik Solar: Imao sam velike planove, a sad se zbog korone borim za egzistenciju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničanac Marko Solar i njegov obrt Ember za izradu suvenira imao je, kaže, velike planove od ove godine, a sad se bore za egzistenciju da ne ugase djelatnost koja je najviše pogođena epidemijom koronavirusa.

– Usko smo vezani na turizam, a turizma nema. Nema događaja, manifestacija, nema turista… Prije epidemije imali smo dogovorene poslove na moru, skoro čitavu godinu. Sad nam je cilj opstati ovu godinu, da se ne dovedemo u situaciju da gasimo obrt – navodi Solar koji dodaje da se nakon takozvanog otvaranja djelatnosti oni i dalje nisu pomaknuli s mrtve točke.

Marko Solar

– Možda smo sad na 5 posto. Ako i toliko – dodaje i kazuje kako je karantena otvorila put nelojalnoj konkurenciji, posebno u njihovoj branši i to ponajviše na internetu koji je postao „raj za sivu ekonomiju“.

Poslove na moru koji su im „nosili“ obrt trenutno ne mogu dogovarati, nema suvenirnica, nema direktne prodaje. Kaže da je Dalmacija „prazna“, a eventualno se nečemu mogu nadati na Kvarneru.

– Navodno će nešto biti od Špancir festa pa ćemo vidjeti – nada se Solar.

A o aktualnim temama obrtnika raspravljalo se na sjednici u Udruženju obrtnika.

– Skoro svi su optimistični i sretni što je pandemija ovako završila te što mogu raditi – rekli su predstavnici obrtnika i dodali kako su načelno dogovorene smjernice za pomoć onima koji ipak još uvijek ne rade punim kapacitetom, a uglavnom se radi o onima poput Marka Solara koji su vezani na turizam.

Neki od uvjeta koje bi trebali zadovoljiti navedeni obrtnici su plaćene obveze prema zaposlenicima, državi i Gradu te, naravno, promet manji od prošle godine za najmanje 50 posto.

Te potpore trebalo bi, navode, usmjeriti prema najugroženijima, a prednost dati proizvođačima i uslužnim djelatnostima vezanim uz turizam i veća okupljanja ljudi kao što su manifestacije, gospodarske izložbe i sajmovi te za plaćanje visokih koncesija ili zakupnina. Unatoč koroni i krizi, podaci za prvih pet mjeseci ove godine govore kako je na području koje pokriva Udruženje, a to je bivša općina Koprivnica, otvaran 31 novi obrt, a „tek“ ih je 15 odjavljeno. Samo u Koprivnici otvoreno je 17 novih, a zatvoreno 12.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI