Koprivnički podaci koji šokiraju: Djeca su sve češće žrtve spolnih predatora, ‘Romi piju pa rade probleme!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nevjerojatno je da je posve nezapaženo prošla rasprava o stanju sigurnosti na području Grada Koprivnice na prošlom Gradskom vijeću. Čini se da policijski podaci o dvostrukom porastu maloljetničkog kriminala, zloporabi droga te višestruki porast spolnog iskorištavanja djece mlađe od 15 godina ne zanimaju pretjerano naše vijećnike.

A policijski podaci za lanjsku godinu govore i kako je broj kaznenih djela porastao čak za petinu! Dok je u 2018. godini broj kaznenih djela bio 284, godinu kasnije čak 366. Narastao je čak i broj kaznenih djela po privatnim tužbama, sa 108 na 123. Ako ne računamo kaznena djela u prometu, na području Koprivnice lani se dogodilo 489 kaznenih djela, gotovo jedno i pol svakog dana.

-Maloljetnički kriminal i dalje je problem broj jedan. Od 366 kaznenih djela na taj dio otpadaju 124 djela. I to je dvostruko povećanje u odnosu na godinu ranije – navode u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj te potvrđuju kako je za gotovo duplo rastao i broj zloporabe droga, sa 45 na 82.

Treba dodati i kako ni kibernetički, to jest, internetski kriminal više nije nešto o čemu se ne priča. Naime, u samo godinu dana, sa šest slučajeva došli smo do toga da je na internetske podvale nasjelo čak 24 građana.

Ono što zabrinjava je i podatak da smo u 2018. godini imali 16 slučajeva spolnog iskorištavanja djece mlađe od 15 godina, a lani čak 48! Također, u samo godinu dana porastao je i broj prijetnji koje su uputili baš maloljetnici, sa osam na 35. Djeca su, potvrđuju podaci policije, i žrtve i sve češće „kriminalci“.

-Sve više mladih ljudi se odlučuje na konzumiranje opojnih droga. No, zadovoljava značajan pad konzumacije sintetskih kanabinoida koji su bili dostupni u trgovinama kao „osvježivači prostora“, a sa d je to regulirano izmjenama zakonskih odredbi. Ove supstance se sada znatno teže nabavljaju – ističu u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Broj prekršaja pak narušavanja javnog reda i mira stagnira i drži se oko brojke od 90-ak u godini dana. „Alkohol je i dalje prisutan kao najvažniji generator činjena prekršaja protiv javnog reda i mira.“, tvrdi policija koja je odlučila ciljano ukazati na taj problem u jednoj skupini građana…

-Problematika alkohola kao uzroka kažnjivih radnji je posebice izražena u romskoj populaciji gdje je u pravilu i najvažniji „okidač“ počinjenja prekršaja – piše u izvješću policije o stanju sigurnosti.

Ono što veseli je smanjenje broja nasilja u obitelji, jer ih je manje za osam u odnosu na godinu dana ranije (51).

Koprivnički vijećnici nisu se previše zamarali izvješćem policije

-I kod ovih oblika nasilja alkohol je osnovni „okidač“ počinjenja prekršaja. Gotovo da se ne bilježi niti jedno nasilje u obitelji u kojima počinitelj nije bio pod utjecajem alkohola. Nasilja u kojima su počinitelji pod utjecajem alkohola su znatno agresivnija, posljedice su daleko veće i često završavaju ozljeđivanjem oštećene osobe – pojašnjava policija.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI