Koprivnički podaci koji šokiraju: Djeca su sve češće žrtve spolnih predatora, ‘Romi piju pa rade probleme!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nevjerojatno je da je posve nezapaženo prošla rasprava o stanju sigurnosti na području Grada Koprivnice na prošlom Gradskom vijeću. Čini se da policijski podaci o dvostrukom porastu maloljetničkog kriminala, zloporabi droga te višestruki porast spolnog iskorištavanja djece mlađe od 15 godina ne zanimaju pretjerano naše vijećnike.

A policijski podaci za lanjsku godinu govore i kako je broj kaznenih djela porastao čak za petinu! Dok je u 2018. godini broj kaznenih djela bio 284, godinu kasnije čak 366. Narastao je čak i broj kaznenih djela po privatnim tužbama, sa 108 na 123. Ako ne računamo kaznena djela u prometu, na području Koprivnice lani se dogodilo 489 kaznenih djela, gotovo jedno i pol svakog dana.

-Maloljetnički kriminal i dalje je problem broj jedan. Od 366 kaznenih djela na taj dio otpadaju 124 djela. I to je dvostruko povećanje u odnosu na godinu ranije – navode u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj te potvrđuju kako je za gotovo duplo rastao i broj zloporabe droga, sa 45 na 82.

Treba dodati i kako ni kibernetički, to jest, internetski kriminal više nije nešto o čemu se ne priča. Naime, u samo godinu dana, sa šest slučajeva došli smo do toga da je na internetske podvale nasjelo čak 24 građana.

Ono što zabrinjava je i podatak da smo u 2018. godini imali 16 slučajeva spolnog iskorištavanja djece mlađe od 15 godina, a lani čak 48! Također, u samo godinu dana porastao je i broj prijetnji koje su uputili baš maloljetnici, sa osam na 35. Djeca su, potvrđuju podaci policije, i žrtve i sve češće „kriminalci“.

-Sve više mladih ljudi se odlučuje na konzumiranje opojnih droga. No, zadovoljava značajan pad konzumacije sintetskih kanabinoida koji su bili dostupni u trgovinama kao „osvježivači prostora“, a sa d je to regulirano izmjenama zakonskih odredbi. Ove supstance se sada znatno teže nabavljaju – ističu u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Broj prekršaja pak narušavanja javnog reda i mira stagnira i drži se oko brojke od 90-ak u godini dana. „Alkohol je i dalje prisutan kao najvažniji generator činjena prekršaja protiv javnog reda i mira.“, tvrdi policija koja je odlučila ciljano ukazati na taj problem u jednoj skupini građana…

-Problematika alkohola kao uzroka kažnjivih radnji je posebice izražena u romskoj populaciji gdje je u pravilu i najvažniji „okidač“ počinjenja prekršaja – piše u izvješću policije o stanju sigurnosti.

Ono što veseli je smanjenje broja nasilja u obitelji, jer ih je manje za osam u odnosu na godinu dana ranije (51).

Koprivnički vijećnici nisu se previše zamarali izvješćem policije

-I kod ovih oblika nasilja alkohol je osnovni „okidač“ počinjenja prekršaja. Gotovo da se ne bilježi niti jedno nasilje u obitelji u kojima počinitelj nije bio pod utjecajem alkohola. Nasilja u kojima su počinitelji pod utjecajem alkohola su znatno agresivnija, posljedice su daleko veće i često završavaju ozljeđivanjem oštećene osobe – pojašnjava policija.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Najava pojačanog nadzora prometa za vikend

Policijska uprava koprivničko – križevačka će tijekom vikenda, od  petka, 7. do ponedjeljka, 10. kolovoza provoditi pojačani nadzor prometa Pojačano će se nadzirati brzina kretanja

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI