Koprivnički poduzetnik oslobođen: Preveslao Austrijance zbog duga, sud stao na njegovu stranu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznati koprivnički poduzetnik Siniša Šafar (63) pravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici oslobođen je optužbe za prijevaru tešku 64.000 kuna za koju je bio optužen i za koju mu se sudilo.

Prema optužnici, Šafar je kao direktor tvrtke Bonsai trade, kako bi svojoj tvrtki pribavio nepripadnu imovinsku korist, prevario austrijsku tvrtku Reinlein Holz & Parkett s čijim je direktorom Michaelom Reinleinom dogovorio kupoprodaju trupaca hrasta i bagrema te mu neistinito obećao da će mu trupce isporučiti. Tužitelji su tvrdili kako Siniša Šafar nije imao stvarne namjere to učiniti. Nakon što mu je direktor austrijske tvrtke, tvrdili su tužitelji, povjerovao, na stovarištu kod Legrada trupce je označio plavim markicama svog poduzeća.

Siniša Šafar

Nakon što je Šafarovoj tvrtki bilo isplaćeno 8500 eura predujma, Šafar je te markice skinuo,  stavio je markice drugog kupca, a posao prema austrijskoj tvrtki nije dovršio te trupce nije isporučio. Kako je u međuvremenu trgovačko društvo Bonsai trade Siniše Šafara prestalo postojati, postupak protiv tvrtke je ukinut, a nastavio se voditi protiv njega. Na suđenju zaključenom početkom srpnja prošle godine sudac Krešimir Pavlović Sinišu Šafara oslobodio je krivnje. Na presudu su se žalili koprivnički tužitelji, a Županijski sud početkom travnja ove godine žalbu im je odbio i potvrdio oslobađajuću presudu.

– Gospodin Šafar i ja kao njegov branitelj zadovoljni smo oslobađajućom presudom. Dapače, tijekom cijelog postupka smo tvrdili i dokazivali da je zapravo Siniša Šafar u neku ruku oštećen u cjelokupnom višegodišnjem poslovnom odnosu i da nije imao niti najmanju namjeru prevariti svog poslovnog partnera, već da se radilo o određenom nesporazumu i spletu okolnosti koje ne predstavljaju kazneno djelo, što potvrđuje u konačnici i donesena oslobađajuća presuda – komentirao nam je pravomoćnu presudu Krunoslav Kunštić, branitelj okrivljenog i na kraju oslobođenog Siniše Šafara.

Županijski je sud utvrdio kako se iz iskaza oštećenog u ovom predmetu, a to je direktor austrijske tvrtke, ne potvrđuje dogovor o poslovnoj suradnji kakav je opisan u optužnici. Čak je i knjigovodstvenim vještačenjem potvrđeno da je avansom koji je isplatila austrijska tvrtka Šafarovom Bonsai tradeu, zapravo podmiren dio prethodnog dugovanja nastalih u poslovnim odnosima tih dviju tvrtki, tako da se uopće ne može zaključiti da je nastala materijalna šteta.

Uz sve to, navedeno je u presudi Županijskog suda u Varaždinu, naglašeno je kako je austrijska tvrtka propala te je proglašen stečaj, a ostala je Šafarovoj tvrtki dužna 35.000 eura za što se Bonsai trade i upisao u stečajnoj masi kao potraživanje od austrijske tvrtke koja je preuzela sva dugovanja i obveze. To je još jedan velik razlog, zaključio je Županijski sud u Varaždinu, kako je Općinski sud u Koprivnici prilikom donošenja oslobađajuće presude pravilno dosudio.

– U konkretnom slučaju optuženik je postupao u nakani da naplati svoje potraživanje, doduše na nedopušteni način, međutim, iz njegova ponašanja i radnji ne može se na jasan i nedvosmislen način zaključiti o postojanju prijevarne namjere prema oštećenom trgovačkom društvu kako je pravilno utvrdio i opširno obrazložio prvostupanjski sud – obrazložio je svoju odluku predsjednik vijeća Županijskog suda u Varaždinu Rajko Kipke.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI