Koprivnički policajac tužio državu jer mu nisu kupili građansko odijelo

Koprivnički policajac nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici izgubio je spor protiv države koji je pokrenuo zato što je smatrao da ima pravo od države dobiti građansko odijelo kao policijski detektiv. Sada ne samo da nije dobio traženih 9000 kuna, već mora podmiriti državi nešto manje od 2000 kuna sudskih troškova.

Zašto je policajac mislio da ima pravo za naknadu za građansko odijelo kao i drugi policijski detektivi, pokušao je sudu objasniti u tužbi.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naveo je kako je zaposlen u koprivničkoj Postaji granične policije kao vođa grupe za zaštitu granice, a od 2013. do 2016. godine kao policijski službenik za suzbijanje prekograničnog kriminaliteta. Naveo je kako svoj novi posao na koji je preraspoređen nije obavljao u uniformi, već isključivo u svom građanskom odijelu. Kako je prema pravilniku o načinu i uvjetima za ostvarivanje prava policijskih službenika određeno da pravo na građansko odijelo ima policijski službenik koji sukladno opisu poslova radnog mjesta mora koristiti svoje odijelo, na što jednom godišnje ima pravo na naknadu od MUP-a, naš policajac tvrdi kako mu je to pravo uskraćeno za tri godine kako je bio policijski detektiv. Kako je izračunao, policija mu nije dala 2600 kuna godišnje za odjeću i 430 kuna za obuću.

U ovom predmetu, kao i svim drugima pokrenutima protiv Republike Hrvatske, njezin pravni interes zastupa Općinsko državno odvjetništvo. Koprivnički su tužitelji policijskom službeniku osporili tužbeni zahtjev zbog nekoliko bitnih stvari koje je Općinski sud u Koprivnici na kraju i prihvatio. Naveli su kako je policajac zakasnio s tužbom i da je iznos koji potražuje od države završio u zastari. U obrazloženju takvog mišljenja naveli su kako je tužitelj zahtjev podnio 4. travnja 2017. godine pa je 4. srpnja, nakon proteka roka za mirno rješenje spora, zastara nastavila teći i prekinuta je tek podnošenjem tužbe 4. siječnja ove godine. Dakle svi iznosi koje je tražio od države su u zastari, jer je, kako objašnjava Općinski sud u Koprivnici, proteklo više od pet godina do podnošenja tužbe zajedno sa zastojem od tri mjeseca.

Osim toga, utvrdio je sud, policajac uopće nije niti imao pravo na građansko odijelo iako ga je kao detektiv za obradu kriminaliteta u njemu obavljao.  

– Iz naloga koji su dostavljeni proizlazi kako je tužitelji bio raspoređen na radno mjesto vođe grupe za zaštitu granice, ali je zbog potrebe službe i obima posla obavljao poslove detektiva za obradu kriminaliteta te je u tom razdoblju obavljao službu u građanskom odijelu. Iz navedenog proizlazi kako tužitelji nije rješenjem ni trajno ni privremeno raspoređen pa stoga nije niti mogao biti uvršten na popis službenika koji imaju pravo na građansko odijelo iako je u njemu obavljao poslove – zaključio je Općinski sud u Koprivnici.

Odmah kod podnošenja tužbe policajac je naveo kako ne posjeduje pisano rješenje kojim je raspoređen na drugo radno mjesto, već posjeduje nalog za obavljanje poslova. Drugim riječima, malo se ‘zaletio’ u tužbu protiv države bez ikakvog pravnog temelja. Barem je tako, zasad nepravomoćno, presudio Općinski sud u Koprivnici. Kako je država u cijelosti dobila parnicu, njezine troškove mora snositi policijski službenik koji je podigao tužbu i izgubio spor. Na njegovu sreću, troškovi suda nisu toliko veliki zato što nikakva stručna vještačenja nisu provođena. Po svakoj raspravi mora podmiriti 750 kuna, a za ročište za objavu presude 337 kuna. Ukupno, riječ je o 1875 kuna. Na presudu policajac može uložiti žalbu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI