Koprivnički Samurai u Podravinu su donijeli drevne vještine ninja ratnika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kluba borilačkih vještina JJK Samurai Koprivnica obilježava 20 godina postojanja. Radi se o pionirskom i jedinstvenom klubu u našem kraju koji je u Podravinu donio tradicionalne japanske borilačke vještine ninja ratnika. Klub je osnovao trener Damir Županić još 1999. godine.

U dva desetljeća kroz treninge je prošlo nebrojeno mladih i starijih, muškaraca, žena i djece, koji su uz pomoć tradicionalnih i suvremenih borilačkih vještina stekli znanja o samoobrani, tehnikama više tradicionalnih vještina. Kroz treninge polaznici su razvijali i druge osobine, osim isključivo samoobrane. Početak, kao i svaki, bio je težak te su se treninzi održavali u garaži privatne kuće, a danas se održavaju u dvorani gimnazije Fran Galović u Koprivnici.

Osnivač kluba je Damir Županić, koji podučava tradicionalne vještine ninjutsu – nindža borilačka vještina, ju jutsu, tai jutsu-goloruka borba, tehnike s oružjem te hapkido i karate, ali i moderni sustav samoobrane krav maga. Nositelj je  crnih pojaseva visokih zvanja u disciplinama kao što su karate, ju jutsu, hapkido, ninjutsu (9.ratničkih škola Bujinkana), instruktor je Izraelske metode ulične borbe Krav Maga, koju koriste vojne snage, policijski odredi i pripadnici tajnih službi kao što su Mosad, FBI i CIA. Županić je ujedno školovani body guard i trener ju jutse i hapkida. Također, podučava samoobranu za žene.  U nekoliko navrata educirao se u Japanu, i to u akademijama koje su samo srce drevnih japanski borilačkih vještina.

– Kad čujemo da netko trenira borilačke vještine, često to povezujemo s agresivnošću i borbom. Unatoč činjenici da u svom nazivu sadrže riječ borilačke, većina majstora će vam reći da je kod ovih vještina zapravo cilj da do borbe ni ne dođe. Naime, treniranjem se stječe spoznaja o vrijednosti života pa tako pravi znalci zaziru od iskazivanja vlastite nadmoći, a bitno je spomenuti i duhovnu dimenziju bez koje je nemoguće istinski shvatiti smisao bavljenja borilačkim vještinama – objasnio je Damir Županić.

U klubu podučava više borilačkih vještina, ali bazična vještina je ninjutsu. Riječ je o vještini ninja ratnika i najkompletnijoj ratničkoj borilačkoj vještini.

– Ninjutsu je skup različitih vještina kao što su borba golim rukama i raznim oružjem ili priručnim sredstvima, preživljavanje u prirodi, svladavanje fizičkih prepreka, kamuflaža, skrivanje, prikradanje, inflitracija i špijunaža. Ninjutsu se prvi put spominje u 13. stoljeću – objasnio je Damir Županić.

Do današnjeg dana, jedina autentična škola vještine ninjutsua je Bujinkan Hombu dojo, čiji je osnivač dr. Masaaki Hatsumi. On je prvi čovjek koji je ratničku vještinu ninjutsu otvorio svijetu.  

– Pod vodstvom dr. Hatsumija i drugih u više sam navrata imao priliku trenirati tijekom svojih putovanja u Japan. U Japanu sam bio u više navrata radi usavršavanja ratničke vještine ninjutsu u Hombu doju Bujinkan u oblasti Noda Shi Chiba gdje dolaze na usavršavanje vojska, policija, FBI, Mosad, KGB, SAS, Seal, marinci, itd. – kaže Damir.

Klub JJK Samurai trenutno ima 20 članica i članova, među kojima su i djeca školskog uzrasta.

– Pojedini dugogodišnji članovi kluba su pripadnici policijskih snaga, dok drugi rade zaštitarske poslove, ali nemojte misliti da postoje neke predispozicije, naši su treninzi namijenjeni svima bez obzira na prethodno iskustvo i fizičku spremu. Primamo odrasle, srednjoškolce i osnovnoškolce. Za punoljetne je osobe uvjet da nisu krivično kažnjavane – objasnio je Damir Županić.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI