Koprivnički sud stao na Ivičinu stranu: Preplatio je ‘švicarce’ i sad mu banka mora vratiti…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općinski sud u Koprivnici ovih je dana donio još jednu nepravomoćnu presudu u korist korisnika banke koji je podigao kredit u švicarskim francima i koji je jednostranim mijenjanjem kamatne stope preplatio.

Presudom sutkinje Marijane Jurenec, Privredna banka Zagreb Ivici B. iz Starigrada pored Koprivnice mora isplatiti 40.000 kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, a odredba Ivičina kredita kojim je promijenjena valutna klauzula za švicarski franak, proglašena je nevažećom.

Privredna banka Zagreb Ivici mora nadoknaditi i nešto više od 10.000 kuna sudskih troškova. Ivica je u tužbi naveo kako je u svibnju 2007. godine u Privrednoj banci podigao kredit od 19.800 švicarskih franaka te se ugovorom obvezao da je kamatna stopa od 4,55 promjenjiva sukladno odluci banke. U tužbi je naveo kako su tim ugovorom povrijeđena njegova prava zato što se banka koristila nedopuštenim i nepoštenim radnjama. Prvenstveno se to odnosi na odredbu koja se odnosi na ugovorenu valutu uz koju je vezana glavnica (švicarski franak) i ugovornu obvezu kojom je banci omogućeno da jednostrano mijenja kamatnu stopu.

Takvo ponašanje banke, tvrdi Ivica iz Starigrada u tužbi, nedopuštena je poslovna praksa. Pozvao se Ivica na tužbe i pravomoćne presude u kolektivnom sporu koji je radi zaštite prava klijenata protiv osam banaka pokrenula udruga Potrošač. Kod ugovora o kreditu, koji je Ivica sklopio s Privrednom bankom Zagreb, navodi se kako je sklopljen prema unaprijed formuliranom standardnom obrascu tako da se radi o unaprijed sastavljenim ugovornim odredbama o kojima Ivica nije pregovarao s bankom.

Kako se ugovorom Ivica obvezao plaćati kamatu od 4,55 posto godišnje, nije morao plaćati veći iznos kamate kako je plaćao i zbog toga mu, utvrdio je na kraju i Općinski sud, banka i mora isplatiti iznos preplate kredita. Prisjetimo li se nedavne prošlosti, Hrvatska narodna banka svojom je monetarnom politikom zaštitila tečaj kune u odnosu na euro tako da kuna u odnosu na euro nije pretrpjela značajniji pad, a inflacija je neznatna.

No, švicarski je franak porastao u odnosu na euro, a to se odrazilo na tečaj kune u odnosu na franak iako je kuna u odnosu na euro ostala u istom položaju. Banka, navodi se u tužbi, kao trgovac raspolaže informacijama o mogućim rizicima vezanja obveze za tečaj švicarskog franka, no taj podatak nisu podijelili s kupcima ili u ovom slučaju klijentima koji su podizali kredite u tada povoljnijim švicarskim francima.

Ivica tako nije mogao znati,  nije bio upućen, uostalom kao i mnogi drugi klijenti banaka, u rizike podizanja kredita u ‘švicarcima’, što banke nisu podijelile s klijentima i pružile im informaciju o mogućim rizicima. Pravni zastupnici Privredne banke Zagreb u ovom parničnom postupku jasno su naveli kako su na ugovoru vrlo dobro i jasno čitljive ugovorene obveze pa tako i odredba kojom je kamatna stopa promjenjiva te da je Ivica stavljanjem potpisa na ugovor jasno prihvatio da je kamatna stopa promjenjiva.

Također, pravnici tužene banke tvrde kako je Ivica prilikom potpisivanja ugovora prihvatio i sve rizike koje nosi podizanje kredita u ‘švicarcima’ i kako su mu sve informacije o tome pružene. No, sutkinja Jurenec sve je pravne pokušaje branitelja odbila i presudu donijela u korist Ivice kao korisnika kredita temeljeći svoju odluku, među ostalim, i na čuvenoj presudi Vrhovnog suda kojom je pravomoćno potvrđena nepoštenost i ništetnost spornih ugovora o kreditima koje su klijenti podizali u švicarskim francima.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI