KOPRIVNJAČA ROBERTA MIHALJEVIĆA Che Guevara bi u Podravini s Tonom Posavcem za pivu na ulici žicao

Ovdje se kapital - a on je u ova turobna vremena posebno plaha životnja - osjeća sigurnim. Zamislite da su se u Šibeniku ili Kninu dosjetili sagraditi megasmetlište ili golemu termoelektranu...


Autor: podravski.hr — 01.05.2013. / 9:47 Aktualno

Za prvomajskih toplih dana u Koprivnici se vazda dobro papalo, pilo i veselilo. Predobar vojnički grah, pivo i gemišti tekli su potocima, a navečer je s pozornice redovito skakutala neka poznata domaća zvijezda. Radničkoj klasi hranu su na njezin praznik, valja podsjetiti, dijelili brižni političari i pokoji stranački obojen menadžer. I mir božji do neba.
Nije u Koprivnici za Prvi maj nikad bilo prosvjeda, niti vatrenih sindikalnih govora koji bi barem preventivno upozoravali poslodavce da se ne igraju radničkom vatrom. Ni onda kad su nestajale nekoć važne i uspješne firme: Izvor, Pomka, Rapid, Drvo, Natura, Programat, Čelik, Križevčanka, Gušti, Mlinar… A bogme ni onda kad se, gotovo javno, u Podravki grabilo i trpalo šakom i kapom u vlastite džepove, a sindikati žmirkali praveći se da ih se to previše ne tiče.
Balvani i puške
Neće ih biti ni ove srijede. Vesna, Ledo i ekipa podijelit će nam danas nekoliko tisuća porcija graha, a navečer ćemo, zadovoljni što naša vlast tako marno skrbi o našim želucima, od Akija i društva glasno tražiti da našu žeđ ugasi, zar ne vidi da gorimo. I opet ćemo mirno usnuti jer, eto, ipak živimo u najsretnijem gradu na planetu prepunom kataklizmi, krvi i govana.
Podravina je plodno tlo za svaku božju biljčicu, ali ne i za revoluciju. Ovdje bi nesretni Che Guevara s Tonom Posavcem vrlo brzo na ulici za pivu žicao, a venezuelanski rahmetli prezidente Hugo Chavez s Marijanom Vrčekom lokalne zavjere kovao. Miris krvi mogao se, ali samo u fluidnoj izmaglici, malo namirisati u drugoj polovici 90-ih, kada se braniteljska i lumpenhadezeovska bulumenta digla na stražnje noge kontra Ivice Todorića koji je bio bacio oko na Podravku. Ni tada to nisu bili sveti revolucionarni ideali, tek puki strah da bi im novi gazda mogao zavrnuti pipe.
‘Spasili smo Podravku’, i danas se neki protagonisti tih slavnih dana busaju u prsa junačka. Spasili? Od koga? I za koga? Kamo sreće da je i tada pobijedio zdrav podravski ratio koji ne voli balvane, puške i nevine žrtve, već red, marljivost i jasna pravila igre. No, Ivica Todorić, nakon puštanja pokusnih balončića, ipak odlučuje da mu se ne treba bosti s pavkovićima, barezama, kelemincima i mikotićima pa se baca u gradnju danas najmoćnijeg poslovnog carstva u Hrvata. A Podravku smo, jelte, spasili od te himere.
Zbog toga zvuči prilično otužno i jadno poruka s plakata koji Podravkini sindikalci u srijedu nose na prvomajske prosvjede u Zagreb: ‘Tuđe nećemo – Podravku ne damo’. Parafraza koja se izravno referira na filozofiju slavnoga kumrovečkog bravara Josipa Broza nastavlja putovati dobro utabanim podravskim stazama revolucije na kojima naše voljeno ‘preduzeće’ ne damo nikome makar nam, jadno, od te naše silne brige crklo na rukama.
Krvavi nosevi
Podravkini menadžeri i dalje mogu krasti do mile volje. Unosne poslove mogu nastaviti dijeliti rodbini i kumovima. Dopušteno im je da, tu i tamo, počiste koju stotinicu radnih mjesta i ugase koji gubitaški pogon. Političari na vlasti, naravno, i dalje se mogu miješati u poslovanje, kadroviranje, nabavu, zapošljavanje, natječaje. Prihod firme pritom može i padati, a gubitak se gomilati. Sve to sindikalna i radnička klasa može progutati. Ali, nedajbože da našu Podravku damo. Ikome.
Tako vam, dakle, stoje stvari u našoj ravnoj Podravini i brežuljkastom Prigorju. Zaboravite revoluciju i anarhiju, prosvjede i nemire, okrvavljene noseve i potrgane majice. A možda je tako i najbolje. Tu se kapital – a on je u ova turobna vremena posebno plaha životnja – osjeća sigurnim. Zamislite samo da su se lokalne vlasti u Šibeniku ili Kninu dosjetile na svojoj periferiji sagraditi megasmetlište ili golemu termoelektranu. Bilo bi krvi do koljena, a udarni te-ve termini počinjali bi s dramatičnim javljanjima uživo iz Brodarice ili Guga.