KOPRIVNJAČA ROBERTA MIHALJEVIĆA Kako je SDP u Koprivnici već pobijedio na svibanjskim izborima

Izborna čarkica Vesnine panzer divizije i Forjanove lake konjice - bitkom se to teško može zvati - bit će glavni svibanjski sraz u našem dvorištu


Autor: podravski.hr — 06.02.2013. / 16:18 Aktualno

KOPRIVNICA – U partijskoj bazi u Svilarskoj, toj neosvojivoj koprivničkoj ‘kockici’, nakon svibanjskih izbora neće imati previše razloga za slavlje. Ne zato što poslije kasnonoćnog nedjeljnog prebrojavanja glasova neće biti prvaci – baš suprotno – već zato što su slavljenički šampanjac već popili.
Dakle, SDP-ova primadona Vesna Železna nazdravila je u petak navečer radničkim pjenušcem nakon što su partijski masoni jednoglasno potvrdili njezine doprimadonice: Čačićevu konspirativku Melitu Samoborčevu i mlađahnog Mišela Sliku Svoju Ljubim Jakšića. Sada je jasno da je riječ o pobjedničkoj ekipi koja će nastaviti Mrletovim stazama revolucije.
Čestitke
Zato na ovome mjestu koristimo tu slavljeničku prigodu da Železnoj i ekipi, iskreno i od srca, čestitamo na izbornoj pobjedi. Mislim da smo službeno prvi Vesnini čestitari pa bi bio red i dobar kućni običaj da nas se kao prve i počasti.
Vesninoj panzer diviziji treće nedjelje u svibnju suprotstavit će se HDZ-ov badboy Ernest Forjan sa svojim kopljanicima, ex-sindikalcem Marijanom Lisjakom i zasad nepoznatim HSS-ovcem jer je njihova bivša bolnička ravnateljica dr. Gordana Slavetić naprasno odustala od kandidature. U untarstranačke stvari ne bi se šteli mešat, ali stvarno ne pamtimo kad je HDZ na gradskim izborima isturio manje zvučna politička imena od ovih. Sve nam se čini da je to njihov odgovor na izvjesan poraz pa svjesno idu potrošiti one za kojima poslije nitko neće žaliti.
Izborna čarkica Vesninih tenkista i Forjanove lake konjice (bitkom se to teško može zvati) bit će glavni svibanjski sraz u našem dvorištu. Ako su i imali ponešto potencijala, Lesarovi Laburisti odabirom čelnih kandidata diskvalificirali su se iz ozbiljnije utrke. Podravkin sindikalist Darko Tetec, kandidat za gradonačelnika, politički je, a i sindikalno, posve bezličan lik. Običan puk, posebno radnički, voli idealizirati pa sindikalista od formata zamišlja kao žestokog borca za njihov obespravljeni položaj.
Tetec s tom očekivanom percepcijom ima ozbiljan problem. U povijesno možda najturbulentnijim Podravkinim vremenima njegova glasa se čuti moglo nije. Najmarniji lokalni kroničari koji su godinama bilježili svaki uzdah u i oko Podravke Teteca nisu primijetili. Kao, uostalom, i druge vrle kompanijske sindikalce, poput HDZ-ova kandidata za dogradonačelnika Marijana Lisjaka.
Plaho drveće
Vesna bu, dakle, na proljeće dobila novi mandat za vođenje naše uspavane mitteleuropske palanke. Bit će to, da se ne lažemo, 16-godišnja kontinuirana vladavina Zvonimira Mršića Koprivnicom. Beogradski dječji pisac Ljubivoje Ršumović napisao je: ‘Tamo gde jedan vetar duva i borovi ukrivo rastu’. Sreća da u Koprivnici baš i nema borova. Sve neko listopadno plaho drveće koje se okreće kako Ršumov ‘vetar duva’.