KOPRIVNJAČA ROBERTA MIHALJEVIĆA Kako su župan i društvo nakon Uskrsa odlučili uskrsnuti Krešu Janacha

Janach je ravnatelj javnog ŽUC-a te viđeniji dioničar PZC-a i Asfaltne baze, privatnih firmi koje ostvaruju golemu materijalnu korist od izravnih i neizravnih poslovnih odnosa sa ŽUC-om. Župan i dožupan ne vide u tome baš ništa sporno


Autor: podravski.hr — 03.04.2013. / 13:07 Aktualno

Krešo Janach stvarno ima pravi nos za oploditi vlastiti novac. Čovjek ima sedam posto vlasničkog udjela u asfaltnoj bazi u Peterancu i 249 dionica Poduzeća za ceste Varaždin, firme koja vlasnički kontrolira i spomenutu asfaltnu bazu.
Varaždinski PZC, a bogme i peteranska baza, posluje više nego odlično. Samo s našom Županijskom upravom za ceste u zadnjih 15-ak godina imali su preko 160 milja kuna prometa. Janachovih 249 dionica, dakle, sigurnije je ulaganje i od razvikane kupnje zlata.
Asfalt, šoder i drugi cestogradni materijal PZC nabavlja od asfaltne baze, pa i ta firmica, u koju je naš Krešina pametno uložio novac iz čarape, posluje s priličnim profitom. Tolikim da je Janachu kao 7-postotnom udjelničaru u tri godine isplaćeno čak 111.000 kuna dividende. No, ima jedan malecki problem. Janach je već 15 godina na čelu naše Županijske uprave za ceste. Iste one javne ustanove koja unosne poslove gotovo isključivo dijeli PZC-u, firmi u kojoj Janach ima dionice i koja asfalt kupuje od firme u kojoj Janach ima 7 posto udjela.
Privatna prćija
Priča nije nova. Objavili su je već prvo Podravski, a potom i Večernji list. No, novo je to što baš danas županijske vlasti na čelu sa županom Korenom mašu mišljenjem Ministarstva koje kaže da Janach nije u sukobu interesa jer javna ustanova kojoj je na čelu, dakle ŽUC, nije izravno ugovorila nijedan posao s asfaltnom bazom. Što je, de iure, točno jer s tom bazom poslovno surađuje PZC. Pa izravnog sukoba interesa, prema zakonskim propisima, doista nema. Župan Koren zbog toga je danas u radijskom eteru javno natuknuo mogućnost da se medijski anatemizirani Krešica Siroti Janach opet javi na natječaj za ravnatelja ŽUC-a. Od čega je bio odustao nakon što su Podravski i Večernji javnosti otkrili njegove ulagačke preferencije.
Dok smo radili na priči o Janachovim vlasničkim udjelima, bilo nam je posve svejedno je li šef ŽUC-a, dakle javne ustanove koja se financira mojim i vašim novcem, u sukobu interesa ili nije. Nismo čak ni napisali da je. Nama je, prije svega, bilo nedopustivo – zbog moralne, ljudske, javnodužnosničke i općesocijalne društvene pravde – da privatni Janach ima itekakve materijalne koristi od toga što vodi javni ŽUC. Isti onaj koji financiramo svi mi, vlasnici automobila registriranih u županiji i smjerni potrošači goriva za motorna vozila.
Ali, danas shvaćamo da županu Korenu i dožupanu Soboti, čelniku Upravnog vijeća ŽUC-a, to nimalo ne smeta. Štoviše, oni će učiniti sve, ali baš sve, da Krešo Janach i idućih 15 godina vodi ŽUC. I da novac koji mi tamo uplaćujemo transferira PZC-u, oni Janachovoj asfaltnoj bazi, a ona potom, kroz dividendu, njemu. Jer, Ministarstvo je, za boga miloga, reklo da tu ne može biti sukoba interesa.
Živo nas zanima bi li se Koren i Sobota tako ponašali i da je ŽUC njihova privatna prćija u koju baš oni iz vlastitog džepa svake godine ulažu, recimo, desetak milijuna kuna u asfaltiranje lokalnih cesta. Bi li i tada s tolikom benevolentnošću gledali na Janachove privatne biznise usko povezane s njihovim privatnim novcem?
U tri PM
Živo nas zanima i kako bi, recimo, gledali na hipotetsku činjenicu da šef Podravke Mršić ima dionice u poduzećima od kojih Podravkini glavni dobavljači sirovine nabavljaju voće i povrće? A sve čisto i po zakonu jer Mrletove zamišljene privatne firme, bože moj, ne rade izravno s Podravkom, nego s njezinim dobavljačem.
Koren i ekipa danas su nam jasno i nedvosmisleno poručili da ne vide nikakav problem u Janachovim privatnim biznisima oslonjenima na javni novac. A poručili su nam i da bi, da su kojim slučajem na Janachovu mjestu, radili to isto. Oprostite mi sad na rječniku, ali ovo je jače od mene: to je još jedan dokaz da su nam država i društvo stvarno otišli u tri pizde materine.

Na fotografiji: Krešimir Janach, dugogodišnji ravnatelj Županijske uprave za ceste