KOPRIVNJAČA ROBERTA MIHALJEVIĆA Zašto se križevački Židov Hinko Švarc danas okreće u grobu

Jučer se to dogodilo Sireli, danas Mlinaru, a sutra će Podravki, ali, ma koliko bilo strašno, to ne može biti razlog da psima, Židovima i Norvežanima zabranjujemo ulaz u Podravinu


Autor: podravski.hr — 20.03.2013. / 15:29 Aktualno

Hinko Švarc, okretni židovski trgovac koji je prije okruglih 110 godina sa sinovima dao sagraditi prvi paromlin u Križevcima, danas se, posve smo sigurni u tu zagrobnu činjenicu, okreće u grobu. Gospon Hinko, za one koji ne znaju, gradnjom prvog mlina za žitarice utemeljio je tvrtku Mlinar, ponos križevačkoga kraja. Ono što je Podravka Koprivnici, Mlinar je (bio) Križevcima.
Građevinski strojevi već tjednima pretvaraju u prah i pepeo kompleks starog Mlinara u Križevcima. Ruše se gospodarske zgrade i silosi, a na njihovo mjesto doći će velebni shopping centar, to moderno svetište i hram Boga Novca. Ima tu simbolike puna vreća – to da na mjestu na kojem se pisala industrijska povijest prigorskoga kraja danas niču dućani s uvoznim kerefekama – ali na taj patetičan zov nećemo nasjesti.
Grozota u afektu
No, nije Švarc zbog toga nemiran u svojoj vlažnoj i mračnoj postelji. Njemu je, kao trgovcu i nadasve poslovnom čovjeku, jasna logika kapitala koji ne pati od domoljublja i lokalpatriotizma. Novac ide tamo gdje mu je udobno i toplo. Ne, Židova koji je osnovao tvrtku Mlinar, istu onu koja je 1969. u Zagrebu dala sagraditi najveću industrijsku pekarnicu u bivšoj državi, šokirao je prvi čovjek Križevaca, čelnik HSS-a Branko Hrg.
‘Cuckima i Todoriću ulaz u Križevce zabranjen’, zagrmio je Hrg, užasnut i bijesan zbog činjenice da je novi gazda Mlinara, Todorićev kompanjon Mato Škojo, doslovce preko noći ugasio pogon u Križevcima i otpustio sve radnike.
Hinkovi potomci, oni koji su imali sreću preživjeti strahote holokausta, dobro pamte da su se slične poruke dobrodošlice diljem Trećeg Reicha kočoperile na ulazima u mnoga javna mjesta. Ulaz je bio zabranjivan psima i Židovima, a u zločinačkoj NDH i Srbima, Ciganima i ostalim prezrenim skupinama za koje je hladna kama bila jedino rješenje. Na zgarištu židovskog carstva u Križevcima Hrg je, tako, parafrazirao Hitlera i gazdi Agrokora poručio da u ‘čistoj’ prigorskoj metropoli nije dobrodošao.
Tu je grozotu Hrg izgovorio u teškom afektu, ali privremeno stanje svijesti svejedno ga ne opravdava za takav izljev mržnje i opasnu paralelu s ideologijama koje su doslovce tamanile druge i drukčije. Osim toga, križevački gradonačelnik otvoreno je time poručio kako Todorićev Superkonzum, trgovački centar koji se gradi na ostacima staroga Mlinarova kompleksa, nije poželjan u Križevcima. Bez obzira što je Agrokor vlasnik tog zemljišta.
Priča o Mlinaru nije tipično hrvatska. Štoviše, moglo bi se reći da je – u onakvom tranzicijskom kaosu koji je pogodio privredu naše napaćene domovine – zapravo posve netipična. Pretvorba i privatizacija početkom 90-ih godina odrađene su gotovo savršeno. Ustanovila je to, uostalom, i državna revizija koja je 2002. banula u Mlinarove urede. Od pretvorbe 1993. do te revizijske godine Mlinarov prihod povećan je pet puta, dobit deset puta, a broj radnika gotovo je udvostručen.
Pekarski tajkun
Vremena su ipak bila teška pa su mali dioničari svoje dionice prodavali malo većim dioničarima okupljenima oko okretnog direktora Dragutina Barišića. On se potom odlučio povući iz tog biznisa pa je većinski vlasnički paket predao u ruke Todorićevu Agrokoru, čiji je Konzum ionako bio najveći kupac Mlinarovih proizvoda. Samo desetak mjeseci poslije, Todorić Mlinara predaje u ruke slavonskom pekarskom tajkunu Mati Škoji, istom onom od kojeg je Agrokor par godina ranije kupio maloprodajni lanac Alastor. Ostatak priče znate.
Jučer se to dogodilo bjelovarskoj Sireli, danas križevačkom Mlinaru, a sutra će, možda, koprivničkoj Podravki. Zvuči strašno? Naravno. Ali, to ne može biti razlog da psima, Židovima i Norvežanima zabranjujemo ulaz u Podravinu. Htjeli smo u Europu otvorenog tržišta i ušli smo u nju. Neka nam dragi Bog i Sveti otac Franjo sada budu na pomoći.