‘KOPRIVNJAČA’ ROBERTA MIHALJEVIĆA Zlatna koprivnička era je završila, stiže nam tmurno doba

Radnih mjesta u Koprivnici bit će sve manje, a na vidiku neće biti novih. Zvuči previše crno? Vjerujte, ni blizu onome što nas idućih godina doista čeka


Autor: podravski.hr — 24.01.2013. / 10:59 Aktualno

Koprivnica će ove, a i sljedećih godina biti u ozbiljnim problemima. Razlog te pesimistične i, na žalost, vrlo realne prognoze je snažno restrukturiranje naše najveće kompanije u kojem će stotine ljudi ostati bez posla. S obzirom da se taj neizbježan proces odgađa već desetljećima, dogodit će se u kratkom vremenu i imat će pogubne učinke. Baš zahvaljujući Podravki Koprivnica u zadnja dva desetljeća nije učinila ništa na stvaranju novog poslovnog tkiva koje bi amortiziralo duboke strukturne promjene u Starčevićevoj.
Kriza i loše upravljanje zadnjih su godina pomeli nekoliko gospodarskih sustava, a većina zaposlenih trajno je ostala bez stalnog radnog mjesta. Propala je obućarska Sloga, Drvo, Poljoprivredno gospodarstvo, Bilokalnik je otpustio više od polovice ljudi. S obzirom da lokalne vlasti nisu stvorile poželjnu poduzetničku klimu, nije nicalo dovoljno sustava koji bi bili zametci novog razvojnog zamaha i zapošljavanja.
Prava kalvarija tek slijedi. Podravka od ove godine kreće u ono što je morala napraviti mnogo ranije – prilagodbu troškova tržišnim okolnostima i prihodima. Ili će to napraviti, ili je neće biti. Političke mazarije i floskule o tome da nema viška radnika, već manjka posla više ne prolaze ni kod vrtićke skupine Ježići. Ako Vindija i Atlantic za isti ili veći prihod trebaju duplo ili troduplo manje ljudi, je li Podravka doista poslovno održiv organizam?
Od ove godine, dakle, stotine radnika iz naše hraniteljice ostajat će bez posla. Uredi u sedmerokatnici naglo će opustjeti. Proizvodi koji se ne vrte na policama gasit će se preko noći. Svi će morati raditi više za isto ili manje novca. Radnih mjesta u Koprivnici bit će sve manje, a na vidiku neće biti novih. Zvuči previše crno? Vjerujte, ni blizu onome što nas idućih godina doista čeka.
Podravka će, doduše, i dalje morati otvarati nova radna mjesta i nove pogone, ali ne u Koprivnici. Nove okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU učinit će, primjerice, našu tvrtku slabije konkurentnom na važnim regionalnim tržištima. Trošak poslovanja u Srbiji od 1. srpnja bit će opterećen s više od dva milijuna eura carina godišnje kojih dosad nije bilo. A na domicilno tržište stiže žestoka konkurencija iz EU-a neopterećena državnim taksama i drugim barijerama. Da bi opstala, Podravka će morati snažno ulagati u Srbiju, Rusiju, Kinu i ostala potentna tržišta trećeg svijeta.
Koprivnička ‘zlatna era’ definitivno je za nama. Slijedi nam doba koje se baš i neće moći zvati po plemenitome metalu. Bio bi konačno red da to Koprivničancima netko jasno i glasno veli.
Autor: Robert Mihaljević