KONAČNO SE OGLASIO Župan Darko Koren: Direktor Piškornice Mladen Jozinović treba vratiti novac, neću ga štititi

Uvjeren sam da će nakon svega ovoga sada u Piškornicu doći i policija i DORH i Porezna uprava kako bi se utvrdilo čega je sve tamo bilo – kazao nam je sudionik sastanka


Autor: podravski.hr — 15.11.2017. / 20:49 Aktualno

Župan Darko Koren i direktor Piškornice Mladen Jozinović

10:24 – Završila je konferencija za novinare. Kao što je naš portal jučer ekskluzivno najavio, Mladen Jozinović bit će smijenjen u ponedjeljak na Skupštini Piškornice u Koprivničkom Ivancu.
10:23 – Koren: Poznajem Jozinovića od 2002. godine, susretali smo se na seminarima. Kad je došao ovamo, postali smo prijatelji i kumovi, ali to ne utječe na moje odluke. Nisam ni u kakvom poslovnom odnosu s Jozinovićem. Još jednom ću ponoviti – nisam znao za bonus koji si je Jozinović isplatio. Da sam znao, ne bih to dopustio.
10:19 – Župan potvrđuje kako ima informacije da su se vodile istrage oko poslovanja Piškornice.
10:18 – Koren: Jozinović treba vratiti novac. Može li ostati na čelu Piškornice? Ne inzistiram na tome, niti ga namjeravam štititi. Privatne relacije moje s njim nisu bitne.
10:15 – Kaže kako će se Jozinovićeva sudbina znati u ponedjeljak, za kad je sazvana Skupština Piškornice, a on ne želi prejudicirati hoće li to biti smjena.
10:13 – Koren odgovara na pitanja novinara: Ne znam je li Jozinović dobio još bonusa, to morate pitati njega.
10:10 – Koren: Nakon ovoga, ništa više ne može biti isto. Hoće li to ugroziti projekt, ne mogu u ovom trenutku predvidjeti. Na jučerašnjem sastanku sa županima bio je i direktor Piškornice Mladen Jozinović.
10:08 – Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija imaju po 22,5 posto udjela, a Općina Koprivnički Ivanec deset posto.
10:07 – Koren je predsjednik Skupštine Piškornice. Kaže kako je mehanizam kontrole bio propuštan od strane vlasničkog sustava i on snosi 22,5 posto odgovornosti, koliko naša županija ima vlasničkog udjela.
10:05 – Koren: Neću prejudicirati rješenja, ali bonus je apsolutno neprihvatljiv i ima reperkusije. Dogovorili smo sazivanje izvanredne skupštine s jednom točkom: donošenje odluke o odgovornosti Jozinovića. Sjednica će biti u ponedjeljak.
10:03 – Župan Darko Koren uvodno je rekao kako će temeljem ovlasti koje su mu dali župani iskazati zajedničke stavove s jučerašnjeg sastanka o Piškornici i Jozinoviću.

UŽIVO: Župan Darko Koren danas u 10 sati drži konferenciju za novinare o Piškornici i direktoru Mladenu Jozinoviću koji si je isplatio 1,3 milijuna kuna bonusa i honorara za prošlu godinu. Dnevnik 24sata danas je objavio kako je Jozinović tim novcem vjerojatno kupio luksuzan stan, pentouse, u centru Vinkovaca. Osim toga, otkrili su kako je Koren kum Jozinovićevu djetetu.
Tijek županove konferencije za novinare pratite na našem sajtu…

U Zagrebu je jučer poslijepodne održan sastanak četvorice župana, na kojemu je određena sudbina Mladena Jozinovića, direktora javne tvrtke Piškornica. Naši izvori kažu kako je on u ovome trenutku „dead man walking“, odnosno odluka o njegovoj smjeni s direktorske pozicije je donijeta.
Kako neslužbeno doznajemo, zahtjev za Jozinovićem odlaskom ultimativno su iznijeli varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti), međimurski Matija Posavec (HNS) i krapinsko-zagorski Željko Kolar (SDP) te su koprivničko-križevačkog župana Darka Korena (Mreža) navodno pritisnuli uza zid te ishodili i njegov pristanak na dizanje ruku od svojega pulena Jozinovića.
Sila trojice je neupitna jer zastupaju više od dvije trećine vlasništva u Piškornici, a s načelnikom Koprivničkog Ivanca Mariom Švegovićem (HSS) i više od 75 posto, što je dovoljno da donesu apsolutno bilo kakvu odluku u vezi s Piškornicom.
Naši izvori kažu kako su kolege Korenu sugerirali da nastupi tvrđe nego u mlakom priopćenju, u kojemu je Jozinovićevo potpisivanje ugovora sa samim sobom i isplatu bonusa i honorara viših od 1,3 milijuna kuna, nazvao zakonitim, ali moralno nekorektnim činom. Koren bi, navodno, na tome tragu danas (četvrtak) trebao održati izvanrednu konferenciju za novinare.
Odluka o Jozinovićevu odlasku s mjesta direktora Piškornice još nije i formalizirana zbog proceduralnih razloga. Službeno bi trebao demisirati za koji dan, na izvanrednoj sjednici Skupštine javnoga poduzeća koja je sazvana za ponedjeljak, a trebala bi se održati u Koprivničkome Ivancu.
Zahtjev za njezinim sazivanjem jučer je uputio Mario Švegović, načelnik Koprivničkog Ivanca, koji nije bio na poslijepodnevnom sastanku. On je, navodno, županima iskazao svoje nezadovoljstvo što ga, kao predstavnika 10-postotnog vlasnika Piškornice, ignoriraju u donošenju odluke o Jozinovićevoj smjeni, pa će održavanje Skupštine u Koprivničkom Ivancu bit neka vrsta njegove satisfakcije.
– Uvjeren sam da će nakon svega ovoga sada svi ući u Piškornicu – i policija i Državno odvjetništvo i Porezna uprava kako bi se utvrdilo čega je sve tamo bilo – kazao nam je jedan sudionik poslijepodnevnog sastanka. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF