Koren: Potpore su jasan pokazatelj brige za lokalne proizvođače i poljoprivredni sektor

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošlog je petka boravila u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. Ministricu su u prostorima Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dočekali župan Darko Koren, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn i dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marijana Ivanek Martinčić.

Tom su prilikom potpisani ugovori o financiranju projekata kojima će se unaprijediti konkurentnost 16 poljoprivrednih gospodarstava s područja županije pri čemu iznosi potpora iznose više od pet milijun kuna, dok je ukupna vrijednost ulaganja kroz projekte veća od 10,5 milijuna kuna.

Ministrica Vučković u županiju je donijela vrijedne potpore

Dekanica Ivanek Martinčić zahvalila je ministrici istaknuvši kako je križevačko VGU kolijevka poljoprivrednog obrazovanja, znanosti i struke u Hrvatskoj.

– Vjerujem da će sredstva pomoći u daljnjem razvoju. Napredovati u poljoprivredi možete jedino uz nadogradnju znanja, a mi smo tu da vam pomognemo – istaknula je dekanica Ivanek Martinčić.

Župan Koren je uz čestitku potpisnicima ugovora istaknuo kako su Križevci uz Visoko gospodarsko učilište i Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda postali jedno od središnjih točki kad govorimo o poljoprivredi.

– Obrazovni segment u srednjem i visokom školstvu te institucije koje ovdje djeluju osigurali su Križevcima poziciju u cjelokupnom kontekstu hrvatske poljoprivrede, pri čemu je naglasak na daljnjem razvoju i usavršavanju. Što se tiče gospodarskih aktivnosti, većinu njih u županiji temeljimo upravo na poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Više od 12,5 milijardi kuna je ukupnih prihoda županijskog gospodarstva, od čega je samo poljoprivreda oko 10 posto. Istovremeno je više od četvrtine izravnih potpora, što je jasan pokazatelj brige za ovaj sektor – kazao je župan.  

Koren: Križevci su jedan od centara hrvatske poljoprivrede

Gradonačelnik Mario Rajn pohvalio je suradnju Grada s VGU-om, dok je ministrica istaknula kako joj je drago što je potpisivanje ugovora upriličeno u jednoj od najboljih obrazovnih poljoprivrednih ustanova u Hrvatskoj.

– Svih ovih godina Ministarstvo poljoprivrede ima odličnu suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom i lokalnim jedinicama samouprave na ovom području. Vaša županija je centar mesnog govedarstva u Hrvatskoj i nastojimo maksimalno pomoći kako bismo postigli još veću razinu, posebice u ovom sektoru koji je jedan od najpogođenijih epidemijom koronavirusa i zbog toga je pomoć nužno potrebna -istaknula je ministrica Vučković.

Župan i ministrica su nakon razgledavanja Učilišta obišli i Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda (HAPIH) u Poljani Križevačkoj gdje su ih o radu Centra, procesima kontrole i novim uređajima informirali ravnatelj Agencije Krunoslav Dugalić i bivši ravnatelj, a sada pomoćnik ministrice, Zdravko Barać.

Foto (Koprivničko-križevačka županija)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI