Koristite javni toalet? Razmislite još jednom kako ulazite i izlazite…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako vam se možda čini kako ne trebate masku kada uđete u javni toalet jer ste tamo sami, istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Yanghzou u Kini pokazalo je kako prilikom puštanja vode u toaletu zrakom lete aerosoli puni virusa, prenosi portal Science Daily.

Kao da ova informacija sama po sebi nije neugodna, znanstvenici su otkrili kako se ista stvar dešava i s bakterijama i virusima iz urina i stolice te je potpuno moguće da ćete ih udahnuti i potencijalno se zaraziti, posebice u ovo vrijeme pandemije koronavirusa.

Ono što su otkrili prilično je uznemiravajuće. Naime, kompjuterski su mjerili put čestica prilikom puštanja vode te su otkrili kako više od 57 posto čestica izađe iz pisoara u zrak jer puštanjem vode dolazi do interakcije između plina i tekućine što rezultira velikom količinom aerosola.

Pri korištenju pisoara čestice dosegnu bedro u roku od pet i pol sekundi, dok tim istim česticama treba 35 sekundi prilikom puštanja vode u običnoj školjki. „Čestice iz pisoara pokazuju jaču tendenciju uspona te je ona znatno brža nego kod običnog puštanja vode u školjki“, pojasnili su istraživači.

Ono što su ovime htjeli naglasiti jest važnost nošenja maski općenito, no posebice u javnim toaletima gdje je pojava pisoara vrlo česta, a zbog brzine kojom ove čestice lete one predstavljaju stvarnu zdravstvenu ugrozu.

„Smatramo da bi nošenje maski trebalo biti obavezno za sve u javnom toaletu, posebice u ovo vrijeme, te bi se svakako trebalo poraditi na sistemu koji će spriječiti ili umanjiti raspršivanje tih čestica“, savjetuju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Mališali slavili Galovićev rođendan

Predškolci Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja u pratnji odgojiteljica sudjelovali su na obilježavanju Galovićeva rođendana u Galovićevu domu u Peterancu. Kako kažu u Bregunici,

Uredili putove prema Dravi

Hrvatske vode u dogovoru s Općinom Podravske Sesvete obnovile su poljske putove Šarje, Sigetec i Crlenika, koji su ujedno i prilazni putovi prema rijeci Dravi

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI