Koristite li eterična ulja? Mogu biti korisna, ali i vrlo opasna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U posljednje se vrijeme o eteričnim uljima sve češće govori te im se često pridaju gotovo nadnaravna svojstva. Istina je, naravno, skromnija, ali ništa manje zanimljiva. Eterična ulja uistinu se mogu koristiti kao pomoć pri terapijama nekoliko različitih tegoba.

Više eteričnih ulja možemo koristiti za više tegoba. No obično ćemo se odlučiti i spojiti tegobu s nekim uljem. Djelovanje na viruse (ravensara, eukaliptus radiata i globulus, čajevac), bakterije (origano, timijan linalol, timijan tujanol), gljivice (čajevac, palmarosa, klinčićevac), protuupalno djelovanje (rimska i njemačka kamilica, lavanda prava, smilje). Eterična ulja uistinu mogu pomoći kod virusa, bakterija i gljivica, no moramo znati na koji ih način koristiti, u kojoj dozi i koncentraciji te tko ih ne smije koristiti.

Sigurnost primjene

Kad smo naučili ponešto o djelovanju eteričnih ulja, moramo se pozabaviti i onim najvažnijim – sigurnošću primjene. Kad nas nešto muči, skloni smo pokušati pomoći si trenutačno ne mareći za potencijalnu štetu. Eterična ulja doista dolaze iz biljaka koje koristimo u čajevima ili kao začine, no nemojmo zaboraviti da za jednu kap eteričnog ulja često moramo pojesti količinu začina koja je gotovo nemoguća u jednom obroku. Ako smo se susretali s nekim začinom, nećemo biti alergični ni na neko eterično ulje, ali to ne znači da ne može izazvati iritacije ili oštećenja.

Važno je zapamtiti!

Eterična ulja su ekstrakti snažnog djelovanja. Prema njima se treba odnositi kao prema lijekovima ili čak toksinima, imati poštovanje i oprez. Ako ih mislimo koristiti, treba naučiti važne činjenice o njima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI