‘KORONA BABY BOOM’ u Koprivnici: Ove godine moglo bi se roditi više od 900 beba

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Trend povećanja broja poroda od početka siječnja nastavljen je čitav mjesec i ako je suditi po najnovijim podacima iz koprivničkog rodilišta, mogla bi ovo biti plodonosna godina. Već prvog dana nove godine rođeno je rekordnih devet bebica, a do 6. veljače, doznajemo u bolnici, bilo je 89 poroda, što je za deset više nego u isto vrijeme lani.

Voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Ivica Stanišić zadovoljan je ovim brojkama i ističe da je moguće da je na povećani broj poroda utjecala i – korona.

Dr. Ivica Stanišić

– Pretpostavljam da je proljetni lockdown, pored poboljšanja u epidemiološkoj slici, utjecao i na ovaj demografski pozitivitet, a nadajmo se da će se ovaj trend zadržati i odraziti na broj novorođenčadi na kraju godine – navodi dr. Stanišić.

Parovi su se, čini se, ipak više družili kod kuće s obzirom na to da je prošlo proljeće bio pravi lockdown, a rezultati se vide sad nakon devet mjeseci. Podsjetimo, čitavu 2019. godinu u koprivničkoj bolnici bilo je 794 novorođenih na 784 poroda, a prošle godine rođeno je jedno dijete manje. Nastave li se ovakvi trendovi, godinu bismo mogli završiti debelo iznad 900 novorođenih.

Osim lijepih demografskih vijesti, vesele i ostale promjene u koprivničkom rodilištu. Nedavno je obnovljen i moderniziran prijemni trakt, a trenutno je namijenjen izolaciji Covid pozitivnih rodilja i babinjača. Odjel babinjača je također obnovljen i prilagođen „rooming in“  funkciji, što znači 24-satnom boravku novorođenčeta sa majkom. U rodilištu su i tri rađaonice. 

– Želja nam je da se i prostori rađaonice obnove i moderniziraju u tehničkom i funkcionalnom smislu  – rađaonskim stolovima nove generacije, ctg aparatima koji omogućuju praćenje stanja ploda bez fizičke povezanosti s rodiljom – telemetrijskim ctg-om, opremanjem sobe za rađanje… – navodi dr. Stanišić.

SONY DSC

Probleme, kaže dr. Ivica Stanišić, s nedostatkom zdravstvenog kadra nemaju, broj zaposlenih prilagođen je „normalnim uvjetima smjenskog rada za primalje i 24 satnog dežurstva za liječnike“.

– Upitno je tek kako bi sustav funkcionirao da određeni broj djelatnika „ispadne iz stroja“ zbog trenutne epidemije COVID-19. Primalje se zbog svoje specifične naobrazbe i vještina ne mogu nadoknaditi medicinskim sestrama općeg smjera te smo zbog istog uz sve ostale mjere, bili primorani na privremenu obustavu pratnje na porodu, kako bi zaštitili sustav i na najmanju moguću mjeru sveli mogućnost zaraze među zdravstvenim djelatnicima odjela – pojašnjava voditelj Odjela i dodaje da se nada da će procjepljivanjem djelatnika odjela i uz povoljnu lokalnu epidemiološku situaciju pratnja pri porodu ponovno biti dozvoljena.

Rad u rodilištu se, kao i prije epidemije COVID-19, u svom temeljnom segmentu, dodaje dr. Stanišić, obavlja normalno, ali uz prilagodbu novonastalim, epidemiološki diktiranim, uvjetima.

– Moramo provoditi mjere osobne zaštite, socijalne distance, formiranjem rađaonice i soba za izolaciju pozitivnih rodilja, smanjenjem broja dana boravka po porodu te obustavom pratnje. Boravak babinjača bez obzira na paritet, a uz dogovor s neonatološkom službom nakon normalnog vaginalnog poroda i u slučaju dobrog stanja novorođenčeta je tri dana, a nakon carskog reza četiri dana – navodi dr. Stanišić.

FOTO arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Đurđevac: Prijetio poznaniku da će ga ubiti

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 41-godišnjak sa šireg đurđevačkog područja prijetio riječima poznaniku, oštećenom 62-godišnjaku da će ugroziti njegov život. -Zbog sumnje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI