Korona se najlakše širi u automobilu – znanstvenici otkrili kako se zaštiti

Ako nemate svoj auto vjerojatno vam se vožnja taksijem činila sigurnijom od javnog prijevoza no to je zapravo jedna od najrizičnijih stvari kada je prijenos koronavirusa u pitanju jer je riječ o vrlo malom prostoru na kojem se nalazi više ljudi.

Čak i ako svi putnici nose maske, one najsitnije čestice mogu pobjeći u zrak. 

“To nije važno ako ste na otvorenom jer se čestice odmah razrijede”, kaže Varghese Mathai, fizičar s bostonskog Sveučilišta Massachusetts te dodao kako to predstavlja opasnost ako se nalazite u zatvorenom prostoru poput automobila jer čestice ostaju i gomilaju se u zraku.

Mathai je zajedno s kolegama sa Sveučilišta Brown istraživao kako se sitne čestice kreću kabinom vozila u raznim varijantama ventilacije. 

Njihova simulacija, objavljena u časopisu Science Advances, pokazala kako je najučinkovitija metoda da se od čestica zaštitite ta da otvorite prozore.

Kad su svi prozori bili zatvoreni, između osam i 10 posto čestica koje je jedna osoba izdahnula moglo je doprijeti do suputnika. Taj je broj pao na samo 0,2 do dva posto kad su sva četiri prozora bila otvorena. 

U hladnim zimskim mjesecima otvaranje svih prozora nije opcija pa su se znanstvenici pozabavili i tim problemom.

Njihova se simulacija temeljila na vožnji u Toyoti Prius pri brzini od 80 km/h s vozačem na prednjem lijevom i jednim putnikom na stražnjem desnom sjedalu. 

Najbolju ventilaciju, ako već svi prozori ne mogu biti otvoreni, omogućila je kombinacija otvorenog prozora nasuprot vozaču (prednji desni) i putniku (stražnji lijevi). 

U automobilu u kretanju svjež zrak tipično struji kroz stražnji prozor i izlazi na prednji, objasnio je Mathai. Otvaranje prozora na suprotnim stranama od onih koji se u autu nalaze, osim što česticama omogućuje izlaz, stvara struju zraka koja odvaja vozača i putnika. 

Nažalost, otkrili su kako samo malo otvoreni prozori neće biti od neke koristi te kako bi prozor, da bi imao neki utjecaj, morao biti barem dopola otvoren.

Na kraju je istaknuo da dodatna ventilacija u automobilu nije zamjena za ostale mjere prevencije poput nošenja maski, pranja ruku i dezinficiranja zajedničkih površina. (index.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI