KORONA U RH: U Hrvatskoj 1407 zaraženih, kontakti u koprivničkom Domu su pronađeni

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U tijeku je presica Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj je potvrđeno kako je u Hrvatskoj trenutno 1407 zaraženih od koronavirusa Covid-19. To je za 64 slučajeva više nego jučer u isto vrijeme.

Ministar zdravlja Vili Beroš upravo je rekao:

Učinjeno je 13.680 testiranja, a jučer 555. Od jučer je preminuo stariji bolesnik kronični, u KB Dubrava. Imamo 34 bolesnih na respiratorima, 326 u bolnicama, a kućama 842. Oporavljenih je 219.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak o Koprivnici:

Dobili smo dojavu da je jedna pozitivna, kontaktirao sam službu, svi su kontakti klasificirani i određene su mjere.

Da se o slučaju informirao potvrdio je i ministar zdravlja Vili Beroš i spomenuo kako će se više znati u narednim danima. Također, stiglo je i izvješće iz Splita no tijekom popodneva će provjeriti o čemu se radi i izvijestiti o rezultatima.

Ministrica demografije, mladih i socijale Vesna Bedeković o Domu za starije i nemoćne u Koprivnici i ostalima:

Kad je riječ o epidemiološkoj situaciji mi smo u ministarstvu u suradnji sa Stožerom izdali čitav niz preporuka. Jedna od prvih, zabrane posjeta, bila je izdana 27. veljače. Vrlo rano smo se počeli pripremati. Nakon toga bila je i preporuka 13. ožujka o potvrdi prve mjere te pridržavanje zabrane posjeta i za ograničavanje kretanja korisnika u domovima.

Odluka je bila i o posebne organizacije rada u Domovima socijalne skrbi i starijih. Postaljena je odluka o izvještavanju svakih 24 sata. Imamo i naš Stožer koji odgovara na sve pozive i mailove. Ključna preporuka je bila prema domovima i upute za sprječavanje epidemije gdje su određene upute o postupanju u praktičnim situacijama. Pojačane su mjere čišćenja, ulazak je dopušten samo zaposlenicima i službenim osobama, korisnici mogu izlaziti van prostora samo ako je liječnički uvjetovano (dijalize, pregledi…). Obustavljeni su prijemi novih korisnika, osim žurnih situacija.

Dom za starije u Koprivnici

Svaka sumnja sukladno uputama se prijavljuje epidemiologu. Kontaktira se liječnik koji je dužan izvijestiti epidemiologa i dogovoriti testiranje i obradu.

Vili Beroš o domovima:

Stožer civilne zaštite poduzeo je niz aktivnosti i izdao temeljne upute Domovima. No, Hrvatska nije izolirana, u svim zemljama EU problem je sličan. Virus ulazi u bolnice i domove. Nismo imuni. Imat ćemo ovakve ispade i dalje. Dva su scenarija. Ili korisnici moraju biti povremeno u bolnicama, što je jedan unos virusa. Drugi, niz djelatnika obavlja radne aktivnosti, njih smo podijelili u grupe – no oni odlaze kućama, u dućane. Ne možemo ih skroz izolirati. Nemoguće je hermetički zatvoriti bolnice i domove. Borba traje mjesec i pol dana. Očuvali smo integritet zdravstvenog sustava i domove. Odolijevali smo duže od ostalih zemalja.

Svaka temperatura, svaki simptom, respiratorni, mora biti temeljito suspektan na Covid-19. Ako smo toga svjesni usporit ćemo širenje. Radimo sve da prolongiramo širenje. No, pitanje je u kojoj ćemo mjeri utjecati na krajnji ishod ove epidemije.

Bedeković o zaštitnoj opremi u Domovima za starije:

Pratimo situaciju. Nabavljamo i distribuiramo opremu. Najveći dio je fokusiran u bolnice. Sve ostalo se dijeli na ostale djelatnosti i sektore. U tri tjedna smo to radili po domovima. Svi Domovi za starije u državi i velik dio privatnih su opremljeni zaštitnom opremom i dezinficijensima koliko smo to mogli podijeliti. Svjesni smo da nije optimalna situacija, no još opreme dolazi za sustav socijalne skrbi.

Podsjetimo, podravski.hr pisao je ujutro o novom slučaju zaraze koronavirusom koji je ušao i u koprivnički Dom za starije. Radi se o korisnici (82) koja je krajem prošlog tjedna razvila simptome, ima upalu pluća i danas ujutro su došli rezultati da je pozitivna na Covid-19.

Bila je odjelu pulmologije pa sad epidemiolozi traže sve moguće kontakte, ali i mogući izvor zaraze s obzirom da su posjete Domu već odavno zabranjene, a korisnici ne smiju izlaziti.

Izvanredna presica županijskog Stožera civilne zaštite

FOTO Cropix / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI