KORONA U RH: Zaraženo 1495 osoba, dali i posebno upozorenje gastarbajterima!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Hrvatskoj je trenutno 1495 osoba zaraženih od koronavirusa Covid-19, što je za 88 slučajeva više nego jučer u isto vrijeme. Najveći broj, gotovo polovica odnosi se na Splitsko-dalmatinsku županiju, u većoj mjeri u tamošnjem Domu za starije i nemoćne.

Na fotografiji: Vili Beroš. Foto: Marko Lukunić/POOL/PIXSELL

Prosječna dob zaraženih je 49,4 godine. Po prvi put je više žena, 50,2 posto žena. Testirano je 14.612 osoba, a u zadnja 24 sata 932 osobe. Preminula je još jedna osoba u Splitu, starija s nizom kroničnih bolesti. Na respiratorima su 34 osobe, u bolnici je 343 osoba, a kod kuće se liječi 921 bolesnik. Oporavljenih je 231.

“Jasno je da se radi o najkritičnijoj fazi. Nemamo lijek, cijepivo i imunutet. Jedin na preostaje poštivanje mjera”, rekao je ministar Vili Beroš.

“Sad je kritično. Moramo vrlo pažljivo promišljati svoje poteze vezane uz proslavu blagdana i posjećivanje obitelji, odlaske u trgovine, tržnice… Moramo ih svesti na minimum. Imamo epidemiju i moramo se ponašati u skladu s mjerama. Virus je ušao u starački dom u Splitu. Imamo situaciju da su ljudi evakuirani u bolnicu. Među njima ima mnogo pozitivnih, 11 i među djelatnicima Doma. Pratimo situaciju. Ukupno je 70 djelatnika Doma uzet bris i rezultate ćemo znati sutra tijekom dana.”, kaže Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

“Mi nećemo više tolerirati da se bez dozvole i brisa na izlasku iz samoizolacije napusti zemlja. Moraju imati dozvolu svog liječnika i epidemiologa”, dodaje on i neki su, kaže, u petak došli kući, a u nedjelju se vraćali u inozemstvo na posao. “To više neće moći!”

Iz Austrije je stiglo 82 Hrvata iz Austrije u busevima. Civilna zaštita, policija i inspektori pojačano prate trgovine i tržnice. Nisu dosad utvrđene veće nepravilnosti.

Jutarnji pak piše kako se u Velikoj Britaniji provodi najbrže rastuće kliničko ispitivanje u medicinskoj povijesti koje već sad obuhvaća više od 2700 pacijenata oboljelih od Covida-19.

“Cilj istraživanja je razvoj potencijalnog lijeka od koronavirusne infekcije, a vjeruje se da će se u sljedećih nekoliko tjedana njemu pridružiti još tisuće ljudi,”, piše Jutarnji prenoseći FT.

Probno testiranje započelo je ispitivanjem tri lijeka koje je preporučilo stručno vijeće koje savjetuje glavnog liječnika. To su kombinacija lopinavir-ritonavir koji se koristi za liječenje HIV-a; deksametazon, steroid koji smanjuje upalu; i hidroksiklorokin, lijek protiv malarije.


FOTO Cropix / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI