Korona u županiji: Zaraženi roditelji šalju djecu u školu, testiranje u Đurđevcu i Križevcima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon što su ranije jutros objavili da u posljednja 24 sata imamo 148 novozaraženih osoba, jednu preminulu osobu, ozdravljenih 79, aktivnih oboljelih trenutno 861, na bolničkom liječenju 69 pozitivnih – županijski Stožer održao je izvanrednu presicu o stanju u našoj županiji.

-I stanje u školama prati porast u općoj populaciji, Imamo 53 zaražena učenika, u samoizolaciji 569, 25 oboljelih nastavnika i 39 u izolaciji. Nenastavnog osoblja je 12 pozitivnih i 16 u samoizolaciji. Od razreda njih 11 zbog mjera nastavu ima online – rekao je šef Stožera Ratimir Ljubić.

Vjerojatno će sljedeći tjedan, dodaje, biti više razreda u samoizolaciji, a možda i koja cijela škola na online nastavi.

-Roditelji, ne zaboravit djeci mjeriti temperaturu, ako je netko u obitelji pozitivan ili testiran – ne šaljite djecu u školu! – upozorava Ljubić i dodaje kako su neki roditelji bili pozitivni i onda slali djecu u školu.

Raspravljalo se na sastanku Stožera i o testiranju u COVID ambulantama, jer dolaskom hladnog vremena zaključili su da će proširiti to na još dva punkta u Križevcima i Đurđevcu, a kroz desetak dana dolazi i drive in testiranje u Koprivnici. Znači, testiranje izravno iz automobila.

Dr. Draženka Vadla, županijska epidemiologinja navela je kako cirkulacija virusa jest intenzivna i sve je više pozitivnih.

-Sve je više domova za starije u koji je ušla korona. I kad mi epidemiolozi dođemo već je mnogo korisnika i zaposlenih zaraženo. Čini se kako se odvijaju aktivnosti koje pogoduju brzom širenju. Upozoravamo ih da se drže mjera jer jedino tako mogu smanjiti širenje. To je skupina koja uglavnom dolazi u bolnicu – navodi dr. Vadla.

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić istaknuo je kako je u bolnici 11 pacijenata na intenzivnom liječenju, dio na respiratorima, dio na kisiku. Osam je liječnika i 23 medicinske sestre te tri laboratorijskih tehničara pozitivne na koronu. Točno 155 liječnika i 350-ak sestara je aktivno u sustavu. Rad sustava, navodi on, nije ugrožen.

-Mi možemo primiti do 220 pozitivnih pacijenata, a da ne trpi drugi sustav, oni akutni bolesnici. Trenutno smo na 30-ak posto popunjenosti kapaciteta i nećemo postavljati nikakve šatore ispred bolnice kao u nekim drugim gradovima – ističe dr. Devčić koji ponavlja da je sustav opterećen, ali nikako nije kolabirao kako neki njegovi kolege ističu u medijima.

FOTO Ivica Barać

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI