KORONAVIRUS: U samoizolaciji oko 350 mještana Podravine i Prigorja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uži sastav Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao je danas koordinaciju na kojoj su razmijenjene aktualne informacije po pitanju koronavirusa te zdravstvenom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je članove kako se odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske aktiviraju svi općinski i gradski stožeri civilne zaštite koji će svoje resurse usmjeriti prema aktivnostima sprječavanja potencijalnog širenja koronavirusa. Dodao je Ljubić kako je zdravstveno stanje  na području županije stabilno te kako nema zabilježenih slučajeva oboljenja od koronavirusa.

Stožer je raspravljao o preporuci Zavoda za javno zdravstvo za očuvanja zdravlja osoba iznad 60 godina i osoba s kroničnim bolestima te je apelirao na sve starije građane da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde, jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev je izvijestila kako će u gradskim društvima Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac biti uspostavljeni dežurni telefoni koji će raditi od 7 do 19 sati kako bi volonteri zaprimili pozive starijih osoba radi odlazaka u ljekarnu i nabavku najosnovnijih namirnica. Crveni križ također apelira i na pomoć gerontodomaćica koje prema preporukama treba usmjeriti prema obavljanju navedenih poslova i pomoći starijim osobama. 

Što se organiziranog darivanja krvi tiče Stožer je zauzeo stav na temelju preporuke Zavoda za javno zdravstvo kako će se akcije održavati prema rasporedu uz poštivanje najviših higijenskih standarda. Osigurana su sredstva za dezinfekciju, a darivatelji će biti zamoljeni da se pridržavaju sigurnosnog razmaka od najmanje jednog metra, a poželjno dva metra osobne udaljenosti.

Biserka Zlatar iz Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije izvijestila je kako je Izdvojena ordinacija za pregled građana pod sumnjom na zaraženost koronavirusom počela s radom te su nakon pregleda četiri osobe iz predostrožnosti upućene u samoizolaciju. Ordinacija (Trg dr.Tomislava Bardeka 10 – ulaz s dvorišne strane nasuprot Zavoda za hitnu medicinu) je dežurna 24 sata i prima   pacijenata sa sumnjom na koronavirus odnosno ozbiljnim simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, kratkog daha i umora.

Mole se pacijenti da ne dolaze direktno u ordinaciju već da  prvo kontaktiraju liječnika putem telefona (048/279-637) te dogovore postoji li potreba za dolaskom!

Pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski dodao je kako Stanica sa svojim ispostavama u Đurđevcu i Križevcima stoji na raspolaganju za sve aktivnosti koje će biti potrebno provesti.

Članovi Stožera apelirali su na stanovništvo da ostane mirno, te da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa. Posebno su apelirali  na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane, a građane ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da prijave slučajeve na broj Županijskog centra 112.

Načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić sa suradnicima je danas u prostorijama Županijske uprave održao i sastanak s načelnicima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite na području županije koji su danas aktivirani odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Načelnik Ljubić je izvijestio o svim provedenim aktivnostima županijskog Stožera kazavši kako vjeruje u dobru koordinaciju i suradnju  koja će doprinijeti da se spriječi potencijalno širenje bolesti uzrokovane koronavirusom.

S današnjeg sastanka s načelnicima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite

Načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako je  Policijska uprava od 13. do 17. ožujka primila  35 dojava te utvrdila devet kršenja mjera samoizolacije koje su odredili sanitarni inspektori. Osobama koje su zatečene u prekršaju uručeni su prekršajni nalozi te je o svemu obaviješten i Državni inspektorat. Štimac je naglasio kako su osobe kojima je određena mjera samoizolacije dužne držati se uputa te apelirao na građane da  sumnje u kršenja prijave pozivom na 192, 112 ili na e-mail: koprivnicko-krizevacka@policija.hr.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno nema oboljelih od koronavirusa, potvrdila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazavši kako je 350 osoba stavljeno pod preventivni liječnički nadzor samoizolacije te kako se radi o osobama koje nisu pokazivale simptome, odnosno one trenutno imaju zdravu kliničku sliku bez simptoma koronavirusa.

O svim drugim aktivnostima i novim preporukama stanovnici županije će kao i do sada biti promptno obaviješteni na službenim internet stranicama županijskih zdravstvenih ustanova te službenoj stranici Koprivničko-križevačke županije – poručili su iz Službe ureda župana.

FOTO: KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI