Kosti i kripte u Prigorju: Otkrili tajnu grobova starih 400 godina

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Posmrtni ostaci više osoba stari više stoljeća pronađeni su ovih dana u kripti ispod oltara u crkvi sv. Mihaela Arhanđela u Miholcu u općini Sveti Petar Orehovec. U crkvi se radi temeljita obnova poda do samih temelja građevine, a tom prilikom izvođači radova došli su do zanimljivog otkrića, premda ne baš iznenađujućeg, budući da su ukopi u crkvi i oko nje prije nekoliko stoljeća bili nešto normalno.

No, za ove pokojnike u crkvi dosad se nije znalo. U crkvi su se u prošlosti pokapali ugledniji građani i svećenici, a tako je i u ovom slučaju. O svemu nam je više rekla arheologinja Lana Okroša Rožić, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Križevci, koji je također odradio svoj dio posla na kripti.

– Kripta je izgrađena od cigle i žbuke, i u njoj se nalazi više pokojnika, među kojima i jedan svećenik. Otprilike je riječ o ukopima od 17. do 18. stoljeća, a jedan je ukop bio raniji i na drugom mjestu, a posmrtni ostaci potom su preneseni u kriptu. Pronađeni su i zidovi stare sakristije – objasnila je Lana Okroša Rožić i dodala kako se pretpostavlja da je riječ o posmrtnim ostacima obitelji Fodroci, vrlo značajne plemićke obitelji koja se na ove prostore doselila u 15. stoljeću, imala je posjede u nekadašnjoj Križevačkoj županiji i po njoj je nazvan Fodrovec.

Jedini su to uglednici koji se spominju na tom području u povijesti. Također, kazala je Okroša Rožić, u crkvenim vizitacijama iz 1706. spominje se kripta obitelji Fodroci u crkvi, no dosad se nije znalo gdje se nalazi.

– Kripta će ostati gdje jest, zajedno s posmrtnim ostacima. Hoće li biti kakve oznake da je tu nečiji grob, to ovisi o župi te konzervatorima – objasnila je arheologinja Okroša Rožić. 

Inače, crkva sv. Mihaela u Miholcu potječe iz 13. stoljeća. Današnja crkva sagrađena je 1664., a od 1888. godine dobila je oblik križa.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

U automat klubu htio podvaliti lažan novac

Lažnih dvjesto kuna htio je jedan klijent podvaliti zaposleniku automat kluba u Ludbregu. No iskusno oko zaposlenika, koštalo je prevaranta kaznane prijave. Općinsko državno odvjetništvo

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI