Krajputaš u Cubincu: Propada spomenik star 130 godina

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako je spomenik u Cubincu, uz cestu od Križevaca prema Svetom Ivanu Žabnu, star više od 130 godina, nije pod nikakvom zaštitom i prepušten je zubu vremena. Nema ga u popisu zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture. Već je u jako lošem stanju.

Mještanin Franjo, koji živi u blizini „krajputaša“, pamti njegove bolje dane i žalostan je što će spomenik ubrzo potpuno propasti, a uspomena koju čuva nestati.

– Taj su spomenik podigli graditelji ceste iz Križevaca prema Sv. Ivanu Žabnu. Prije te 1882. godine išel je obični put, i to drugom trasom, kroz Bukovje, kroz šumu. Znam da su iz gradskog muzeja bili došli i slikali su spomenik, da budu nekaj poduzeli. Trebalo bi, ovak bu skroz propal. To je jedinstveni spomenik takve vrste, sigurno ne bi puno koštalo da se obnovi – žali se Franjo.

U kamenom spomeniku uklesan je već dobrano nečitak natpis, a pri njegovu dnu netko je bijelim slovima napisao „Bijela raca asvaltirana 1970.“.

– Je, sused je to nadopisal kad je cesta asfaltirana jer se ovaj predio naziva Bijela raca, ne znam točno zakej – domeće Franjo.

Ozren Blagec, viši kustos iz križevačkog muzeja, kaže kako bi inicijativu za zaštitu „krajputaša“ u Cubincu trebao potaknuti mjesni odbor. Kazao je kako je muzej spreman dati stručnu podršku te mještane pozvao neka im se obrate.

On je također rekonstruirao već jedva čitljiv natpis na spomeniku. Na njemu, tako, piše: „Prva cesta/ bje izvedena/ za Bana/ L(dva nečitka slova) Pejačevića/ vel. župana/ A. pl. Fodrocya/ po (nečitko, vjerojatno piše inžiniru)/ A. Lypoldtu/ i otvorena/ u listopadu/ 1882.“

– Ladislav Pejačević bio je hrvatski ban od 1880. do 1883. godine. Veliki župan Aleksandar Fodrocy bio je župan Križevačke županije od 1878. do 1886. godine, kada je Križevačka županija pripojena Bjelovarskoj, odnosno kada je stvorena Bjelovarsko-križevačka županija, što znači da je Fodrocy bio posljednji križevački župan – objašnjava kustos Blagec.

To daje dodatnu težinu nebrizi o cubinečkom „krajputašu“, koji je, znači, podignut za vladavine posljednjeg križevačkog velikog župana. Sudeći po stanju u kojem je spomenik cesti puštenoj u promet prije 137 godina, još je malo vremena ostalo da se nešto poduzme.

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Virovci obilježili Dječji tjedan

Društvo Naša djeca iz Virja prigodnim je aktivnostima obilježilo Dječji tjedan. Priređene su razne igre, crtanje dječjih motiva u parku u Virju te pisanje poruka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI