Kreće masovno cijepljenje u Zagrebu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danas u Gradu Zagrebu počinje masovno cijepljenje građana, a u utorak HZJZ u vlastitoj organizaciji postavlja punkt na Mihaljevcu gdje će procijepiti od 600 do 900 starijih od 65 godina.

Na raspolaganju je trebalo biti 16.000 doza, odnosno oko 40 doza za svaki tim obiteljske medicine, no šef Zavoda “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar jutros je rekao kako najavljenih 4000 doza Moderne još nije stiglo.

Prvi su na redu za cijepljenje stariji od 65 godina te kronični bolesnici. Najveći broj od ovih 16.000 doza u sljedećem tjednu primit će zapravo stariji od 80 godina. 

Većina od 19 punktova s radom će krenuti sutra. Danas u popodnevnim satima s cijepljenjem kreće onaj u Domu zdravlja Vrapče.

“Kreće masovnije cijepljenje, to znači da će po 19 specijalno izdvojenih lokacija unutar zdravstvenog sustava biti prihvaćeni oni pacijenti koje njihovi liječnici obiteljske medicine tijekom radnog vremena ne uspijevaju unutar svog prostora procijepiti”, rekao je za N1 Miroslav Hanževački, ravnatelj DZ-a Zapad.

Apel liječnika je da se na punktove ne dolazi samoinicijativno, već u dogovoru s liječnikom.

Ravnatelj NZJZ-a “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog kako je u Zagrebu sve spremno za cijepljenje te da se od oko 500 liječnika obiteljske medicine njih 400 javilo da se želi cijepiti.

“Imamo na raspolaganju 12.000 doza AstraZenece, dakle, tri bočice bi dobio svaki cjepitelj, od kojih će nekih 35 posto cijepiti u svojim ordinacijama, a 65 posto na 19 punktova. Moderna nam još nije stigla prošli tjedan iako je bila najavljena, vjerujem da će danas ili sutra doći, tako da ćemo odmah proslijediti našim kolegama još po jednu bočicu Moderne, dakle 10 doza”, rekao je Šostar.

Šostar je pojasnio kako AstraZenecino cjepivo ne zahtijeva posebne uvjete, dok se Moderna mora transportirati smrznuta.

Ustvrdio je kako je potpuno svejedno kojim se cijepivom građani cijepe jer sva štite od teških oblika bolesti, hospitalizacija i respiratora.

Rekao je kako će dostava cjepiva završiti danas poslijepodne te da će se, ako sve bude po planu, ovaj tjedan procijepili 17.000 ljudi.

Idući tjedan u Hrvatsku stiže više od 90.000 doza različitih cjepiva, što je najviše do sada, a HZJZ konačno priprema svoju akciju.

“Radi se o punktu na Mihaljevcu, na Ksaverskoj 111, gdje planiramo u utorak započeti s jednim masovnijim cijepljenjem.

Planirali smo procijepiti, ovisno o interesu i organizacijskim mogućnostima, od 600 do 900 ljudi toga dana. Vjerojatno ćemo krenuti s Pfizerom i AstraZenecom”, rekla je Sanja Kurečić iz HZJZ-a.

Pet do šest liječničkih timova HZJZ-a radit će na tome, a pacijente starije od 65 i one koji su opterećeni kroničnim bolestima pokušat će se naručiti preko liječnika obiteljske medicine. (index.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI