Kreće obnova važne prometnice: Od Đurđevca prema Bjelovaru brže i sigurnije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatske ceste trebale bi uskoro, vjerojatno sljedeće godine, početi s rekonstrukcijom državne ceste od Rakitnice, mjesta u općini Virje, do Bjelovara. Radi se otprilike o polovici dionice, koja spaja Đurđevac i Bjelovar. Za onaj kraj vrlo važan pravac, koji ima i regionalni značaj jer spaja Podravinu s Bjelovarom. Isto tako, radi se o vrlo prometnoj dionici.

Upravo zbog povećanja gustoće prometa Hrvatske ceste pokrenule su postupak dobivanja projektne dokumentacije za ovaj projekt. Zahvat počinje od granice Bjelovarsko‐bilogorske županije i Koprivničko‐križevačke županije, u mjestu Rakitnica, a završava na semaforiziranom raskrižju s gradskom nerazvrstanom cestom kod skretanja za centar Bjelovara. Duljina dionice koja bi se obnavljala je 11,9 kilometra. Prema opisu projekta u elaboratu zaštite okoliša koji je već izrađen, moguće je vidjeti da se radi o ozbiljnijem zahvatu na predmetnoj prometnici, koji će uvelike povećati kvalitetu i sigurnost prometovanja.

– Razlika između širine kolnika postojećeg i planiranog iznosi 50 do 70 centimetara, s tim da postojeća širina kolnika iznosi 5,9 do 6,1 metara, a novog planiranog kolnika 6,6 metara. Kod područja lijevih skretača radi se proširenje te je na tim mjestima ukupna širina planiranog kolnika 10,35 metara – stoji u elaboratu.

Također je navedeno da zahvat obuhvaća temeljitu obnovu kolnika i odvodnje ceste, projektiranje adekvatnih rješenja svih priključaka i svih raskrižja (izgradnjom dodatnih traka za skretanje ili rotora) te sukladno prostornim mogućnostima izgradnju pješačkih, biciklističkih ili pješačko‐biciklističkih staza.  No dobra vijest je da se paralelno uz ovaj projekt obavlja i izrada dokumentacije na dionici Rakitnica- Đurđevac, u duljini od 14,4 kilometara, koja je u nešto ranijoj fazi.

Vrijednost  izradu projektne dokumentacije za navedene dionice iznosi oko  2 milijuna kuna, a cijeli proces ishođenja sve potrebne dokumentacije trajat će cijelu 2021. godinu, a građevinska dozvola očekuje se u 2022. godini.

FOTO Sanja Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI