Kreće popis stanovništva, stručnjaci upozoravaju na zastarjelu metodologiju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Glavna tema ovih dana je najavljivani popis stanovništva koji konačno kreće danas. Najviše prijepora u javnosti bilo je oko najavljene metodologije, oko čega se u mišljenjima razilaze i sami demografski stručnjaci, prenosi Slobodna Dalmacija.

Popis stanovništva provodi se zbog planiranja svih razvojnih strategija za budućnost te je kao takav temelj za budućnost Republike Hrvatske. Popis pitanja je po tom pitanju zastario, jer mnoge stvari nisu vezane direktno za primjerice, moderne tehnologije, internet i slično, smatra demografski stručnjak dr. Stjepan Šterc.

Prema njegovom mišljenju, popis bi trebao ići na drugačiji način, i to kroz registar koji bi se pohranjivao u Državni zavod za statistiku. Tako radi cijeli niz članica Europske Unije, gdje MUP i zdravstvene ustanove prema zakonskoj obvezi šalju sve relevantne podatke. Tako bi se u svakom trenutku znao potencijal i kretanje stanovništva.

Također upozorava kako birački popis po tom pitanju trenutno nije jednak popisu stanovništva, gdje se nalazi i do 300 tisuća više odraslog stanovništva nego što ga zaista ima.

Međutim, ističe kako je ipak najveći problem sama metodologija, kojom se i dalje može popisati fiktivno stanovništvo, zbog toga što se popisivač i dalje mora oslanjati na navode članova kućanstva, budući da nema bazu podataka. Tako se i dalje mogu popisati oni stanovnici koji su recimo iselili u inozemstvo, a nisu se odjavili.

S tim se mišljenjem pak ne slaže profesor na Pravnom fakultetu dr. Ivan Čipin. – U konačan broj stanovnika mogu se ubrojiti samo oni, kako kažete fiktivni stanovnici, kojima netko iz njihove uže obitelji još živi u Hrvatskoj. Ako su se, na primjer, odselili svi članovi kućanstva, onda ih nitko nema popisati, barem na ovaj klasičan način preko popisivača, tvrdi Čipin.

Stručnjak za migracije Tado Jurić nedavno je izjavio kako se ovim popisom želi prije utvrditi imovina nego stvaran broj stanovnika, s čime se profesor Čipin također ne slaže, ustvrdivši kako pitanja o imovini čine tek trećinu pitanja.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI