Kreće sezona respiratornih bolesti – s ovime možete dići svoj imunitet!

Dolaskom jeseni počinje sezona respiratornih infekcija: šmrcanje, kašljanje, grlobolja, temperatura, a onda izostanci iz škole, izostanci s posla… Roditelji i pedijatri priželjkuju rješenje koje bi pomoglo smanjiti učestalost respiratornih infekcija kod djece. Mogu li beta-glukani biti dio rješenja tog problema?

Beta-glukani su polisaharidi (dugački nizovi molekula glukoze), a u prirodi ih nalazimo u žitaricama (zob, ječam), kvascima i nekim vrstama gljiva (shiitake, reishi, maitake). Obzirom na izvor iz kojega su dobiveni, razlikuju se razgranatošću molekule, oblikom i veličinom, zbog čega mogu imati različitu biološku aktivnost. Beta-glukani iz žitarica povezuju se sa smanjenjem razine kolesterola, poboljšanom regulacijom šećerne bolesti tipa 2 i smanjenim kardiovaskularnim rizikom, a beta-glukani iz kvasaca i gljiva pokazuju jaču aktivnost na imunološki sustav. Za čovjeka beta-glukani nisu probavljivi, te uneseni u organizam putem probavnog sustava, dolaze nepromijenjeni u tanko crijevo gdje se susreću sa stanicama koje sudjeluju u imunološkom odgovoru (makrofagi).

Imunost

Imunološki sustav je kompleksna mreža stanica i molekula čija je uloga obrana našeg organizma od onog što mu je strano (npr. bakterija i virusa). Razlikujemo dvije vrste imunološkog odgovora, urođenu imunost u kojoj sudjeluju stanice tipa makrofaga, neutrofila, NK stanica i drugih, koja je nespecifična i omogućuje imunološki odgovor neposredno nakon prvog kontakta sa stranom tvari. Druga vrsta imunološkog odgovora je stečena imunost koja se razvija neko vrijeme nakon kontakta sa stranom tvari, visoko specifična je i posredovana limfocitima T i B.

Beta glukani i imunost

U tradicionalnoj kineskoj medicini povoljan utjecaj različitih vrsta gljiva na zdravlje čovjeka koristi se već tisućama godina. U modernoj zapadnoj medicini interes za beta-glukane raste od druge polovine dvadesetog stoljeća i do danas je objavljeno više od 20.000 studija koje istražuju njihovo djelovanje. Velika većina tih studija su in vitro studije (laboratorijske studije na kulturama stanica) i one jasno upućuju da beta-glukani djeluju kao nespecifični imunostimulatori, tj. mogu potaknuti aktivnost stanica koje sudjeluju u urođenoj imunosti, čime se poboljšava njihova spremnost da reagiraju u susretu sa stranim molekulama i tako omoguće učinkovit imunološki odgovor. Postoje i brojne studije na životinjama koje dokazuju da beta-glukani pomažu u obrani od infekcije. Zadnjih godina dostupni su i rezultati kliničkih studija, od kojih mnoge pokazuju pozitivan učinak beta-glukana na zdravlje ljudi i obranu od infekcija. Dokazano je da beta-glukani smanjuju rizik poslijeoperacijske infekcije i poboljšavaju klinički tijek kod kirurških pacijenata i kod onih s ozljedama. Neke studije pokazuju da primjena beta-glukana kroz dulji period u zimskom razdoblju može smanjiti broj infekcija i težinu simptoma prehlade, te poboljšati kvalitetu života.

Prehrana bogata beta-glukanima iz žitarica dokazano smanjuje razinu ukupnog i ‘lošeg’ (LDL) kolesterola, stabilizira vrijednost glukoze u krvi nakon obroka, te smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti. Žitarice najbogatije beta-glukanima su zob i ječam. Pročišćeni beta-glukani (npr. lentinan iz shiitake gljiva) u nekim su državama registrirani za intravensku primjenu kao potporna terapija u liječenju malignih bolesti.

Kontroverze

Unatoč tisućljetnoj tradiciji primjene u istočnjačkoj medicini i brojnim laboratorijskim dokazima za imunostimulacijsku ulogu beta-glukana, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA – European Food Safety Authority) nije prihvatila dokaze o učinku beta-glukana na imunitet, jer je procijenjeno da postojeće kliničke studije ne mogu dokazati uzročno-posljedičnu vezu između primjene beta-glukana i registriranog učinka na ljudima. Također, preparati dostupni na tržištu sadrže beta-glukane različitog porijekla, strukture i biološke aktivnosti, te se razlikuju po načinu ekstrakcije, čistoći supstance i koncentraciji. Zbog toga postoje različite preporuke vezano za dozu i način primjene.

S obzirom na do sada prikupljene laboratorijske dokaze, dostupnost i neškodljivost (Američka agencija za hranu i lijekove i Europska agencija za sigurnost hrane procijenili su beta-glukane sigurnima za primjenu), beta-glukani se široko primjenjuju za različite svrhe kod djece i kod odraslih, između ostalog i za poticanje imunološkog sustava u borbi protiv infekcije. Za djecu se primjenjuju u dozi od 10 mg/5 kg, što za djecu predškolske i rane školske dobi iznosi oko 20-60 mg dnevno. (zdravobudi.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI