Turci ‘zagrijani’ za ležišta vruće vode u Podravini, na dvije lokacije žele graditi geotermalne elektrane i plastenike za povrće

Planovi su da se vruća voda koristi za proizvodnju električne energije, a nakon što prođe kroz parne turbine i ohladi se na prihvatljivu temperaturu koristila bi se za zagrijavanje plastenika za proizvodnju povrća


Autor: podravski.hr — 26.08.2018. / 16:36 Aktualno

Geofizička ispitivanja podzemlja u Podravini pokazala su da postoje izdašna ležišta vruće vode

Turska tvrtka MB Geothermal namjerava provesti istraživanje geotermalnih voda i na području općina Ferdinandovac i Novo Virje kod Đurđevca, nakon što je već prethodno najavila da će to učiniti i u Legradu kod Koprivnice.
Na području istražnog prostora u Ferdinandovcu je šest bušotina koje su služile za proizvodnju plina i nafte, a njihova dubina je oko 2000 metara. Te bušotine, koje se više ne koriste za proizvodnju plina i nafte, pokazale su elemente koji su najznačajniji nositelji geotermalne energije pa je kompanija iz Turske iskazala interes da provede istraživanje. Cilj je na dubini do 4000 metara pronaći ležišta geotermalne vode koja bi omogućila proizvodnju energije.
– Mi ćemo potencijalnim investitorima pružiti svu podršku jer je i nama u interesu da dođe do njihova ulaganja koje bi se odrazilo i na razvoj poljoprivrede kroz stakleničku proizvodnju. Njihovo ulaganje donijelo bi i otvaranje novih radnih mjesta pa se nadamo da će istraživanja potvrditi pretpostavke da na našem području ima ležišta geotermalne vode – kaže Vjekoslav Maletić, načelnik Ferdinandovca.
Tvrtka Geothermal izradila je studiju utjecaja na okoliš za lokacije u Legradu i Ferdinandovcu, što pokazuje velik interes turske tvrtke za ulaganje u geotermalne izvore. Planovi su da se vruća voda koristi za proizvodnju električne energije, a nakon što prođe kroz parne turbine i ohladi se na prihvatljivu temperaturu koristila bi se za zagrijavanje plastenika za proizvodnju povrća. (md, db)
Više o ovoj temi čitajte u ponedjeljak u novom broju Podravskog lista
FOTO: NIKOLA WOLF