Krenula nikad teža sezona: Jagodari u problemima zbog mraza i prodaje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

OPG Lazić bavi se uzgojem jagoda i jedan je od većih u Čukovcu, ‘Selu jagoda’ pokraj Ludbrega, gdje upravo počinje njihova sezona. Iako je sezona prilično rodna i uspješna, i oni su suočeni s problemom prodaje i distribucije koja se dosad većinom odvijala na kućnom pragu, no sada je to upitno zbog mjera Stožera civilne zaštite uslijed pandemije koronavirusa.

– Za nas je sezona jagoda počela prošle subote jer imamo već nešto prvih plastenačkih jagoda, dok su se ove vani također počele lijepo crvenjeti. Jagoda ima i dosta je rodna godina, no ove vanjske dosta je pogodio mraz. Prvi koji je bio dosta ih je uništio, posebno ove koje nisu bile zaštićene, dok ovaj prošlog tjedna nije bio toliko jak pa nema puno štete. Bez obzira na to, sigurno će ih biti dovoljno – rekla nam je Ljiljana Lazić koja sa suprugom vodi ovaj OPG.

Svake godine dosad prodaja nije bila problem, no sada se traže nova rješenja zbog situacije s koronavirusom. Iako cijene prvih jagoda još nisu određene, bit će 30-ak kuna po kilogramu pa će cijena kasnije padati kao i svake godine.

 – Inače smo prodavali na kućnom pragu i uz cestu, a sada još ne znamo hoće li to biti moguće. Poslat ćemo upit Gradu možemo li nekako organizirati uvjete da tako prodajemo, a dogovorili smo da ćemo barem jednom tjedno biti i na ludbreškoj tržnici – rekla nam je Ljiljana i dodala kako im je Grad obećao pomoć u smislu hladnjača te kako su neki od uzgajivača uspjeli dobiti i mjesto na tržnici u Varaždinu.

– Jagode su ipak najbolje svježe i htjeli bismo ih prodati takve našim kupcima. U Čukovcu će biti 30-ak tona jagoda, a zasad, koliko znam, tek su dva proizvođača dobila dozvole za prodaju na varaždinskoj tržnici. Vidjet ćemo i kako će biti s mjerama kad krene ona prava sezona, a o uspješnosti sezone znat kad vidimo kako ide prodaja i koliko jagoda imamo. Zasada još ne možemo znati, no sigurno će biti teško – rekla je Ljiljana Lazić.

Nedavno je pokrenuta i online tržnica na ludbreškom području, no iz ovog OPG-a nam kažu kako će morati dobro razmisliti zbog dostave koja im se neće isplatiti ako je manja od pet kilograma jagoda, a isto tako nisu sigurni koliki će broj ljudi naručivati veće količine. Ipak, sezona jagoda tek je na početku, pa se nadaju kako će do vrhunca mjere popustiti te da će uspjeti naći rješenje za distribuciju svojih jagoda.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI