Krenula sezona krpelja: Oboljelih od bolesti koje prenose zasad nema

Kako je već nekoliko posljednjih godina uobičajeno, sezona krpelja već je počela, no zapravo, od jeseni nije ni završila. Blage i tople zime pogoduju ovim nametnicima pa postoji velika vjerojatnost da ćete ga zaraditi ako se krećete šumom, stoga se valja zaštititi, ili repelentom ili cjepivom.

Srećom, doznajemo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, u našoj županiji ove godine nisu zabilježili bolesti povezane s ovim nametnicima, među kojima je upala mozga najteža, no pitanje je dana kada će se i to dogoditi. Svake godine u županiji od meningoencefalitisa oboli desetak ljudi, no svakih desetak godina taj broj bude nešto veći nego inače. Češće obolijevaju muškarci, odnos je 70:30 posto, a bolest je najprisutnija tijekom ljeta i u jesen. Nešto je malo više oboljelih na koprivničkom i đurđevačkom području u odnosu na Križevce. Obolijevaju ljudi svih dobi, ali najčešće osobe srednje životne dobi izložene krpeljima zbog zanimanja ili hobija.

Ako idete u prirodu, zaštitite se

Slično je i kod Lyme borelioze, također bolesti koju prenose krpelji, ali bakterijske, kod koje se na mjestu uboda krpelja pojavljuje crvenilo koje se širi u koncentričnim krugovima. Nakon nekoliko tjedana dolazi do povlačenja crvenila i time prestaje prvi (kožni) stadij bolesti. Ako nije primijenjena adekvatna antibiotska terapija, iako je promjena na koži nestala, dolazi do daljnjeg umnožavanja uzročnika i njegova širenja krvlju u udaljene organe. Bolest najčešće zahvaća mišićno-koštani sustav, srce, zglobove i živčani sustav. Traje godinama, s posljedičnim uništavanjem zahvaćenih organa. Prosječno u našoj županiji godišnje oboli dvadesetak osoba. Borelioza je podjednako zastupljena u oba spola, a najviše slučajeva dolazi s križevačkog područja.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI