Krenula žetva ječma: “Urod će biti gotovo šest tona po hektaru!”

Za podravske ratare počela je sezona žetve ječma. Zbog kišovitog i hladnog svibnja žetva u ovoj sezoni kasni dva tjedna, a prinosi će, kažu ratari, s obzirom na sve vremenske oscilacije na kraju ipak biti zadovoljavajući.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Goran Strmecki, ratar iz koprivničkog prigradskog naselja Starigrad, u ovoj sezoni ječam ima na površini od dva hektara. Prvi pravi toplotni val iskoristio je da odmah obavi žetvu na svim parcelama.

– Konačno smo dočekali žetvu jer, kako je izgledao svibanj, činilo se da ćemo tek u srpnju krenuti s ječmom. Urod će iznositi između pet i šest tona po hektaru, što i nije tako loše jer smo imali vremenski „čudnjikavu“ godinu. U idealnim sezonama urod se kreće oko osam tona po hektaru. Da je sredinom lipnja bilo barem malo kiše, sigurno bi i urod bio još bolji – ističe Goran Strmecki.

I kvaliteta uroda je, dodaje Stmecki, dosta dobra pa se nada da će dobiti dobru otkupnu cijenu. Otkupljivači još uvijek nisu „izašli“ s cijenom za ječam, no svi ratari se nadaju da će biti viša u odnosu na prošlu sezonu kad se za kilogram plaćalo oko 0,85 kuna.

-Cijene žitarica su počele rasti pa se nadamo da ćemo u ovoj sezoni za ječam dobiti oko jedne kune po kilogramu. S obzirom na to da rastu i troškovi uzgoja, za očekivati je i puno bolju cijenu u odnosu na prošlu sezonu – kaže Goran Strmecki.

Uz ječam, Goran uzgaja i pšenicu, a njena će žetva, ističe on, također kasniti dva tjedna pa je plan da počne sredinom srpnja.

– Bilo bi dobro da sad padne malo kiše jer bi to za pšenicu bilo idealno. Nadamo se da će i urod pšenice biti zadovoljavajući – zaključio je Goran Stmecki.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI