Krenula žetva u Podravini, upućeni kažu: Kruh, mlijeko i meso će poskupjeti!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Krenula je žetva i otkup pšenice diljem naše županije, a visoke cijene zbog tektonskih „poremećaja“ na svjetskom tržištu zadovoljavaju brojne proizvođače. Protekli tjedan krenuo je i tradicionalni „žitni put“, ratari pune svoje prikolice i kreću prema silosima ne bi li predali svoju pšenicu.

Ova tema objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako doznajemo, Podravka će premium kvalitetu plaćati 1,4 kune po kilogramu, prvu klasu 1,37 kunu, drugu 1,29 kuna, treću klasu 1,22 te četvrtu 1,15 kuna po kilogramu. Cijene su u odnosu na lanjske rasle više od 30 posto.

Tatjana Međimurec, načelnica Sektora u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, istaknula je kako su klimatske promjene evidentne, svibanj je obećavao visoke proteine u pšenici, a time i bolju kvalitetu, no vrući lipanj donio je u prosjeku i do tri stupnja veće temperature od dosadašnjih.

– Koprivničko-križevačka županija ima udio u državi od otprilike sedam posto u proizvodnji pšenice, a radi se oko 10.000 hektara. Tu se, međutim, iznimno pazi na kvalitetu i prinos veći od državnog prosjeka od 5,65 tona po hektaru – rekla je Međimurec, dok je Dalibor Kezele, direktor Sektora poljoprivrede u Podravci, istaknuo kako kao jedan od najvećih otkupljivača i prerađivača očekuju visoke prinose u sezoni u kojoj je otkupna cijena na razini kakva nije bila 15 godina.

Ivica Baranašić

– Na bazi tih cijena očekujem i inflaciju cijena i rast cijena drugih proizvoda, posebno kad se radi o mlinsko-pekarskim proizvodima. Također, moram reći da je ove sezone hektolitarska masa jako visoka, iznad 80 udjela. Podbacio jest nešto protein koji je oko 12 posto – navodi Kezele, dok se i ostali otkupljivači s kojima smo razgovarali slažu da su u ovoj priči s „visokom“ cijenom pšenice, pa i kukuruza u nepovoljnoj situaciji stočari kojima se ulazni troškovi stalno povećavaju, dok cijena mesa i mlijeka to ne prate.

– Pitanje je samo vremena kad će se i to korigirati, pogotovo ako se ove visoke cijene pšenice i kukuruza održe, a događaju se zbog svjetskog tržišta, pogotovo velikih zahtjeva iz Kine te pada njihovih zaliha – kazuju otkupljivači.

Podravka je i sama posijala oko 230 hektara pšenice premium kvalitete, jer, kako kažu, trebat će im dovoljne količine za proizvode, posebno ‘baby food’ poput čokolina i sličnih, koji jednostavno moraju biti kvalitetni. Prinosi su im, kaže Kezele, oko 6,5 tona po hektaru.

Novost u Podravci je i skraćenje roka plaćanja na pet dana, a ratari mogu pšenicu dati i kao polog za repromaterijal. Također, izbacili su i kategoriju kala od jedan posto, što bi trebalo zadovoljiti proizvođače.

– Godišnje trebamo oko 100.000 tona pšenice, a otprilike 30-ak tisuća možemo osigurati na domaćem tržištu, ostatak se pak prerađuje u Sloveniji.

Jedan od većih proizvođača u našoj županiji je i Ivica Baranašić iz Malog Otoka. On ističe da je cijenom zadovoljan, međutim, da takve značajnije oscilacije uvijek negativno utječu na ostale cijene u lancu i da treba barem dvije do tri godine da se situacija u cijelom lancu i stabilizira.

– Upravo krećemo sa žetvom pšenice, jako sam zadovoljan kvalitetom i prinosom ove godine. Već neko vrijeme vladaju suše, međutim, pratili smo zriobu i cvalo je onako kako i treba u cijelom klasu, te smo uspjeli preduhitriti ove vrućine – kaže Baranašić koji navodi kako će uz pšenicu 1. klase imati otprilike 70 hektara premium kvalitete te 25 hektara sjemenske pšenice.

Po prvi su put za ovu godinu posijali i 50 hektara pšenice za talijansku Barillu.

– To je posebna pšenica nešto nižih proteina, no specifična za izradu njihove tjestenine – kazao nam je Baranašić kojemu trenutno traje sezona i berbe uljane repice te pivarskog ječma i vrlo je zadovoljan prinosima.

Dalibor Kezele

Zanimljivo je da je Baranašić, kao dio dogovora s Talijanima, da bi dobio posao – morao se obvezati da će na 1,5 hektara od tih 50 posaditi i cvijeće za ispašu pčela jer talijanska tvrtka veliku pažnju posvećuje suživotu s prirodom.

Miroslav Kos iz austrijske firme Mauthner, koje otkupljuje u silosima na Danici, ističe kako ovogodišnja pšenica, koliko vidi, zadovoljava i iznad je prosjeka po kvaliteti. Pridodao je kako su u Slavoniji i Baranji prinosi između osam i devet tona po hektaru, a proteini oko 12,5 posto te da očekuje slično i u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Krenuo otkup diljem županije – slijedi posebna regulacija

Protekli tjedan počeo je otkup pšenice u Koprivnici, Đurđevcu, Križevcima, Kalinovcu, Podravskim Sesvetama, Virju, Drnju, Rasinji, Borovljanima, Novigradu Podravskom, Imbriovcu, Malom Otoku, Velikom Otoku, Sv. Ivanu Žabnu, Tremi Grubiševo, Gornjem Fodrovcu, Brežanima i Dropkovcu.  
 
– Kao i ranijih godina, najviše poljoprivrednih proizvođača svoj će urod predati u silose Podravke koji se nalaze u Pavelinskoj ulici u Koprivnici. Kako bi se izbjeglo usporavanje normalnog toka prometa i spriječilo događanje prometnih nesreća, pristup silosima bit će omogućen samo iz Ulice Ivana Česmičkoga u Koprivnici – navodi policija i dodaje kako će u Ulici Ivana Česmičkoga u Koprivnici biti postavljena privremena prometna signalizacija kojom će jedan dio kolnika biti namijenjen formiraju kolone traktora. 

– Očekuje se povećana frekvencija traktora i priključnih vozila te kombajna u prometu, pa ponovno upozoravamo vlasnike vozila da oni moraju biti tehnički ispravni i registrirani odnosno da moraju imati važeću prometnu dozvolu i da za njih moraju posjedovati važeće osiguranje – priopćili su u policiji.

FOTO Arhiva / Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI