Krenule stroge kontrole onoga što bacamo u otpad, neki su s plastikom bacali leševe ljubimaca

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U plastičnom otpadu, dakle u žutim vrećama u kojima Komunalac prikuplja plastični otpad, često se može pronaći sadržaj koji tamo ne pripada. Tako saznajemo da su radnici koji prikupljaju otpad u vrećama za plastiku znali pronalaziti čak i leševe mrtvih životinja.

Budući da razvrstavanje za Komunalac predstavlja značajan gubitak novca i vremena, tvrtka je uvela kontrole sadržaja kod prikupljanja sortiranog otpada. Komunalcu kako sortiranje tako i obrada otpada predstavlja značajan trošak, a u trenutačnoj situaciji u toj komunalnoj tvrtki jeftinije bi bilo sav otpad izravno odvesti na odlagalište.

No, to ne čine već je cilj, koji sad ima čisto ekološke razloge, odvojiti što više otpada, a rezultati se i vide po najnovijim podacima o stopama odvajanja za 2019. godinu prema kojima je Koprivnica sa svojih 50,96 posto odvojenog otpada treći grad u Hrvatskoj, a i općine u kojima Komunalac prikuplja otpad svake godine bilježe višestruko povećanje stope odvajanja u odnosu na godine ranije. No, kako se očekuje da će i odlaganje komunalnog otpada u bliskoj budućnosti znatnije poskupjeti, iz Komunalca poručuju da je u interesu svih korisnika da se što više smanje količine samog opada koje će završiti na odlagalištu. Interes je građana da cijene odvoza otpada u budućnosti ne rastu previše, stoga je i u interesu građana da odvajaju otpad što pravilnije kako bi se smanjio trošak njegova zbrinjavanja.

U razdoblju od 2013. do 2019. godine količina odvojeno sakupljene plastike putem namjenskih spremnika (žute vreće) porasla je za 1792 posto, odnosno s 37,58 tona u 2013. na 710,98 tona u 2019. godini. U međuvremenu je cijena zbrinjavanja tone plastike značajno varirala i padala, dok se danas za većinu plastike zbrinjavanje naplaćuje zbog problematike izvoza u Kinu koji je prestao i nefunkcioniranja burze otpada u Hrvatskoj. Zato se Komunalac nalazi pred vrlo izazovnim vremenom.

– Troškovi odvajanja plastike od otpada koji ne spada u žute vreće i same plastike na navedene frakcije vrlo su visoki. Ipak, Komunalac bez obzira na to radi na razvrstavanju jer nam je cilj odvojiti što više korisnog otpada koji na taj način ne završava na odlagalištu. Korisnici usluga koprivničkog Komunalca svakim danom sve više rade na kvalitetnom i pravilnom odvajanju otpada, no tek smo na pola puta i zajedno taj postotak možemo i povećati – odgovorili su iz Komunalca na naš upit.

Iako Komunalac konstantno radi na edukaciji i osvještavanju građana o pravilnom razvrstavanju otpada, u žutim vrećama i u kontejnerima na zelenim otocima još se uvijek nalazi velik postotak otpada koji ne spada u plastiku. Najveći je problem miješani komunalni otpad, posebice ostaci hrane i biootpad koji onečiste sadržaj vreće pa se kod sortiranja, osim svega što ne spada u plastiku, mora izdvojiti i dio korisne plastike koja ne zadovoljava kriterije čistoće, koji su preduvjet da tvrtke koje se bave otkupom otpad uzmu otpad od Komunalca, što uvelike utječe na rezultate odvajanja.

Osim toga, saznajemo, u vreće za plastiku građani stavljaju i metal, staklo, papir te drugi otpad koji se na reciklažnom dvorištu ručno odstranjuje od plastike, a koji se inače besplatno može odložiti na zelenim otocima u spremnike koji su namijenjeni za te frakcije.

– Ovim putem apeliramo na građane da savjesno odvajaju, a za sva pitanja mogu se obratiti Komunalcu kako bismo zajedno smanjili količinu miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište i na taj način radili na očuvanju okoliša i prirodnih resursa. Naši zaposlenici koji prikupljaju otpad, ako uoče da se u žutim vrećama nalazi otpad koji tamo ne spada, takvu vreću ne uzimaju te vlasnicima ostavljaju obavijest o tome zašto je nisu uzeli – poručili su iz Komunalca.

U PLASTIKU SE ODLAŽE:U PLASTIKU SE NE ODLAŽE:
Ambalaža od deterdženata, šampona, kozmetikeAmbalaža od grickalica s aluminiziranim slojem
Plastične boce, čepovi, plastični tanjuriAmbalaža sprejeva, boja, lakova
Ambalaža od jogurta, sira, mlijeka i prehrambenih proizvodaPlastične igračke
TetrapakPelene, ulošci
 Inzulinske šprice, celofan
VAŽNO: Svu plastičnu ambalažu potrebno je isprati prije odlaganja radi uklanjanja preostalog sadržaja
U PAPIR SE ODLAŽE:U PAPIR SE NE ODLAŽE:
Novinski papir, časopisi, kataloziPrljavi i zamašćeni papir
Uredski papir, bilježniceFotografije
Papirnate vrećice, ambalažni papirPlastificirani papir
Karton, kartonske kutije za jajaTetrapak
U BIORAZGRADIVI OTPAD SE ODLAŽE:U BIORAZGRADIVI OTPAD SE NE ODLAŽE:
Ostaci voća i povrćaMeso, kosti i izmet
Ljuske od jajaPlastika, metal i staklo
Pokošena trava, ostaci biljakaPelene
Talog kave/čajaPepeo
Slama, sijeno, piljevinaKorov alergena (ambrozija i sl.)
Usitnjeno suho granje i lišćeLakirano drvo
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI