Krenuli radovi na križevačkoj zvjezdarnici, teleskop je već stigao

Nekadašnja baraka, trudom nekolicine entuzijasta, prenamijenjena je u multifunkcionalni prostor, koji ujedno služi i kao ured, mjesto za sastanke, učionica, ali i kao mjesto gdje se mogu održavati izložbe.

Prošle smo godine pisali o planovima rekonstrukcije prostora bivše vojarne u Križevcima, koje danas koriste članovi udruge P.O.I.N.T., kao i o iznimno vrijednom projektu izgradnje zvjezdarnice.

Odlučili smo provjeriti u kojoj je danas fazi projekt, a razgovarali smo i s voditeljem spomenutih projekata, mladim doktorom znanosti na području teorijske fizike, ujedno i članom Astronomske udruge Perzeidi, Andrejem Dundovićem. Iz spomenute su udruge upravo održali i godišnju skupštinu, na kojoj je predstavljen izvještaj s rezimeom rada u prošloj godini, kao i planovima za iduću, tako da nam je susret bio tim prigodniji.

– Na skupštini smo prošli ono što je napravljeno prošle godine, a raspravili smo i o planovima za ovu godinu. Jedan od najvažnijih projekata je projekt Spark, sinergija prirodoslovaca, astronoma i računaraca Križevaca, a drugi je FutureHub Križevci koji sad ide drugu godinu – spomenuvši kako napokon djeluju u obnovljenoj zgradi koja je spremna za daljnju nadogradnju, u kojoj će, između ostalog, Križevci dobiti i svoju zvjezdarnicu.

– Nadogradnjom ćemo dobiti jednu veću učionicu koja će nam služiti za provedbu obrazovnih programa, a predviđena je izgradnja prostora na katu koji će se moći iskoristiti za različite aktivnosti. Zadnja etaža predviđena je za prostor same zvjezdarnice koja će se nalaziti ispod astronomske kupole – pojašnjava Dundović, koji kaže kako je teleskop naručen, a u međuvremenu i stigao u Križevce, što su prenijeli i na portalu Krizevci.info.

– POINT nastavlja svoj rad i na drugim standardnim projektima, jedan od njih je Culture Shock festival koji se tradicionalno održava već 17 godina. Iako je sad ograničen zbog pandemije, i dalje je perjanica dosadašnje aktivnosti udruge, radi se o mjesec dana „kulturnog šokiranja“ s radionicama, izložbama kao i, vjerojatno najposjećenijim, koncertima – kaže Dundović, koji je odazivom građana na aktivnosti koje provode zadovoljan.

Andrej Dundović u novom prostoru

– Odaziv nije loš, mi smo sve te edukativne programe i radionice osmislili za manji broj ljudi, tako da nam pandemijska situacija ne igra preveliku ulogu. Smatramo da je bolje i kvalitetnije raditi s manjim brojem ljudi i inače – pojašnjava Dundović, napomenuvši kako su koncerti i izložbe i dalje dobro posjećeni, iako manje u odnosu na prije zbog već spomenutih epidemioloških mjera.

Dugoročna je želja kroz projekte, kazuje Dundović, razviti se u znanstvenu instituciju koja bi bila prepoznatljiva na znanstvenoj karti Hrvatske. Dokaz tomu je i da kroz udrugu i sada djeluju mladi znanstvenici. Pokraj Dundovića, tu je Marko Dimnjašević koji je inače doktorirao računarstvo u SAD-u i Ivan Radiček, zaposlenik Microsofta s doktoratom Sveučilišta u Beču.

Prostor prije obnove (arhiva PL)

Oni su i održali program edukacije u naprednom računarstvu u suradnji s Američkom ambasadom. Kroz samu udrugu djeluje oko šezdeset članova, uz nekolicinu počasnih članova i većina aktivnosti koju provode je neprofitna, izuzev portala Križevci.info koji kao jedini projekt donosi prihode kroz oglašavanje. Sam prostor na Florijanskom trgu 16, koji se nalazi iza gradske knjižnice, dom je zasad četiri udruge.

Foto: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI