Krezić je megalomanski biznis uspio ‘uvaliti’ Miloradu Dodiku

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

„Milorad Dodik najozbiljnije kreće u posao sadnje indijske konoplje, kako bi proizvodio marihuanu, za početak, u medicinske svrhe… Dodik je osmislio projekt, ali i našao partnera, ravnog sebi, kako bi namjeravani poduhvati bili što zlatniji. Dodikov partner je Kristijan Krezić, prevarant iz Hrvatske, koji se sličnim poslom oprobao u Koprivnici u Hrvatskoj…“, vrlo su ozbiljne rečenice jednog srpskog nezavisnog portala Istokrs, koji je još potkraj svibnja ove godine dosta kritički pisao o novoj suradnji ovog poduzetnika i bivšeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Već više mjeseci Koprivničancima je jasno kako od megalomanskog projekta, u konačnici teškog 200 milijuna eura, a koji je pomopozno najavljivao poduzetnik Krezić, neće biti ništa. Bilo je to jasno i prije negoli je naprasno otišao iz Koprivnice, kad ga je napustila njegova prokuristica Martina Mak, bivša šefica Koprivničkog poduzetnika, a potom i kad su njegovi djelatnici ostali bez posla.

Krezićevo je, prisjetimo se, istoimeno poduzeće, tada sa sjedištem u Novigradu Podravskom, još potkraj 2019. kupilo veliku parcelu u zoni Dravska, otprilike 38.000 kvadrata i za to iskeširalo 3,8 milijuna kuna. Prilikom kupnje nije ugovoreno pravo građenja koje bi ga „natjeralo“ da u planiranom roku krene s projektom ili ostane bez kupljene parcele.

To se ipak dogodilo na susjednoj parceli za koju je ugovoreno pravo građenja i Krezić je, potvrdio je to i gradonačelnik Mišel Jakšić – bez te parcele ostao. Ovih 38.000 kvadrata ostaje u vlasništvu njegove firme, no kako čujemo, više je tu partnera i moguće je da će, ako već ne traže – povrat ulaganja.

Krezić, kojeg je nemoguće dobiti na bilo koji od nekoliko mobilnih brojeva, sada kreće u isti projekt u Banjoj Luci (Republika Srpska). Osim biznisa s marihuanom, prije mjesec dana „osvanuo“ je i na banjalučkoj burzi s novim investicijskim fondom DUF Strategic investments, čiji je 100-postotni vlasnik.

– Što će mi zemlja koju sam kupio ako ne namjeravam nešto izgraditi i zaposliti ljude? Ne bih dovozio mašine vrijedne nekoliko milijuna eura u Koprivnicu da se radi o zafrkanciji – rekao je Krezić potkraj 2019. u intervjuu novinaru Podravskog lista i dodao kako „ulaže vlastiti kapital, ali ima prijatelje koji također imaju kapitala i koji su također spremni uložiti u Koprivnicu.“

Mišel Jakšić i Kristijan Krezić prilikom kupnje gradske parcele za 3,8 milijuna kuna 2019. godine

Tada je najavljivao u prvoj fazi ulaganje od 100 milijuna kuna i 200 novih radnih mjesta, a kako je rekao, želja mu je bila napraviti veliki tehnološki park i dovesti 60 stranih firmi. Međutim, njegova firma GreenBird Medical sada ima sjedište u Banjoj Luci, Ulica Jevrejska na broju 1.

Kako i zašto je došlo do razlaza s Koprivnicom nitko ne zna, osim njegovih bližih suradnika, a oni o tome ne žele pričati.

ŠTO JE PRIČAO KREZIĆ: Spreman platiti više, samo da ne ide na natječaje…

Kako je Krezić uopće odabrao Koprivnicu za mjesto ulaganja? Povezuje ga se, i sam je to potvrdio, s Ilijom Sirovinom, švicarskim poduzetnikom hrvatskih korijena koji je pokušavao prodati svoju banjalučku prehrambenu kompaniju Vitaminku Podravci. Kako nam je Krezić rekao, s prijateljem Josipom Starecom razgovarao je o mogućim investicijama i on je spomenuo Koprivnicu.

– Rekao mi je: Dođi, pa vidi. I tako sam došao, obišao, razgovarao s mnogim ljudima, s poduzetnicima, s političarima… – pričao je Krezić koji je, kako je naveo „vidio da ima mjesta za razvoj te da se stvari mogu brzo realizirati.“

– Ma ja sam spreman i platiti više, ali da stvari idu brzo, da ne idem na nekakve natječaje. Također me savjetovao moj dobar prijatelj Ilija Sirovina, koji je dugo godina povezan s Koprivnicom i radi za Podravku, a znamo se iz Švicarske, gdje obojica imamo biznise i često razgovaramo i ‘filozofiramo’ – pojasnio je Krezić.

Foto: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI