Krivotvorio potpis kako bi lakše registrirao i preprodao tuđi auto

Muškarac (50) iz Ludbrega na Općinskom sudu u Varaždinu branit će se od optužbe za krivotvorenje potpisa vlasnika automobila kojeg je pokušao registrirati, a za koji ga krimen potvrđenom optužnicom tereti Općinsko državno odvjetništvo.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kaznenim nalogom Općinskog suda u Varaždinu Ludbrežanin je proglašen krivim zbog optužbe da je do 7. lipnja prošle godine bez znanja i privole kupca automobila izradio punomoć kojim mu se dopušta upravljanje osobnim automobilom škoda octavia i da tako automobilom može obaviti tehnički pregled i registrirati ga. Na punomoć je stavio potpis tog muškarca i predočio je tijekom sklapanja obaveznog autoosiguranja u poslovnici jedne osiguravajuće kuće u Varaždinu.

Potpis istog gospodina u punomoći dao je i u Stanici za tehnički pregled Autoklub Varaždin prilikom registriranje tog automobila. Kaznenim je nalogom proglašen krivim i osuđen na sedam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

No, u zakonskom roku taj 50-godišnjak iz Ludbrega uložio je prigovor tako da je kazneni nalog stavljen izvan snage. Pokrenulo je to zatim redovni postupak u kojem su tužitelji protiv njega najprije podignuli optužnicu koju je nedavno Općinski sud u Varaždinu i potvrdio.

U prigovoru na kazneni nalog okrivljeni 50-godišnjak naveo je kako nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Rekao je kako je škodu kupio od čovjeka koji mu je uz ugovor predao i ‘bjanko punomoć’ te da je na temelju takve dokumentacije registrirao auto i ugovorio policu osiguranja. Netočno je, naveo je okrivljeni u svom prigovoru, da mu vlasnik automobila uopće nije predao kupoprodajni ugovor s punomoći kako ga se optužuje i da je predao dokumentaciju s imenom i prezimenom osobe koja je kupila automobil.

Općinski sud potvrdio je optužnicu i utvrdio kako nema osnove za njezino vraćanje tužiteljima na doradu. Osim toga, analizirajući materijalne dokaze navedene u spisu i iskaze saslušanih svjedoka, utvrđeno je “kako do sada prikupljeni dokazi u dovoljnoj mjeri upućuju na to da je okrivljenik osnovano sumnjiv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret”. Ako bude proglašen krivim, može biti osuđen do tri godine zatvora.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI