KRIVOTVORITELJ Optužen čovjek koji je u 26 dućana uspio ‘uvaliti’ lažne novčanice od 500 kuna

Osumnjičeni muškarac se nalazi u istražnom od uhićenja krajem srpnja, a tužitelji su u optužnici predložili da mu se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela


Autor: podravski.hr — 18.10.2018. / 12:38 Crna kronika

Ilustracija / Krivotvoritelj je dućanima 'uvalio' čak 13.000 lažnih kuna

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podignulo je optužnicu protiv muškarca (59) koji je proteklih mjeseci na sjeveru Hrvatske plasirao krivotvorene novčanice od 500 kuna.
“Okrivljenika se tereti da je u svibnju i lipnju 2018. godine u više mjesta na području Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, u 26 navrata stavio u opticaj krivotvorene novčanice od po 500 kuna, na način da je takvim novčanicama u trgovinama plaćao raznu robu; u sedam slučajeva prodavači su uočili da se radi o lažnim novčanicama, pa su ih odbili primiti”, priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu.
Osumnjičeni muškarac se nalazi u istražnom od uhićenja krajem srpnja, a tužitelji su u optužnici predložili da mu se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Optužnica je nepravomoćna i sud je treba tek potvrditi, kao i odlučiti o zahtjevu da ostane iza rešetaka do početka suđenja.
Nakon uhićenja krajem srpnja policajci su osumnjičenog muškarca teretili da je u opticaj stavio 36 novčanica, no tužitelji su tijekom istrage nedvojbeno uspjeli dokazati kako je riječ o 26 novčanica od 500 kuna koje je uspio staviti u opticaj. Dakle, riječ je o 13.000 lažnih kuna kojima je plaćao razne proizvode u trgovinama. Uglavnom je riječ o većim trgovačkim centrima, a da je novac krivotvoren otkriveno je tek nakon što je gotovina polagana u bankama.
Kako su u nekoliko navrata prodavačice prepoznale lažne novčanice i policija je lakše počela obavljati svoj posao i suziti obruč oko krivotvoritelja koji je na kraju uhićen zahvaljujući predanom poslu policijskih istražitelja. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA