Kriza srednjih godina: Kad partner postane malo ‘čudan’ vrijeme je za razgovor

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kriza srednje dobi očituje se na mnoge načine, navodeći neke na egzistencijalno preispitivanje samog sebe, a druge na sebi nesvojstvene oblike ponašanja, od malih preinaka dnevne rutine, do korjenitih promjena u osobnosti i uvjerenjima. Kriza srednje dobi, koju je prvi imenovao psiholog Elliott Jaques 1965. godine, nije službena medicinska dijagnoza, ali je često praćena depresijom i anksioznošću.

Ovo stanje zahvaća dio populacije između 40 i 65 godina te prosječno traje između tri i deset godina kod muškaraca, a upola kraće kod žena. Istraživanja od 1990. do danas sugeriraju da sredovječna kriza pogađa oko 15 posto populacije i da je povezana s kulturom i stilom življenja.

Istraživači tvrde da sredovječni Japanci i Indijci ne trpe psihičke tegobe kakve opisuju zapadnjaci. Ovo stanje može biti potaknuto samim starenjem, slabljenjem i pogoršanjem zdravlja, kao i nepovoljnim okolnostima te opterećenjem brojnim društvenim ulogama. Tipičan je okidač jedan ili više stresnih događaja, koji često vode do depresije i anksioznosti.

U srednjoj dobi susrećemo se s brojnim prijelomnim događajima kao što su odlazak djece iz doma, razvod, smrt roditelja, neugodna dijagnoza te okrugli 40. ili 50. rođendan. U ekonomski teškim vremenima povećani su izgledi za gubitak radnog mjesta u dobi kad je prekasno za prekvalifikaciju i novo zaposlenje, a prerano za umirovljenje. Neželjene promjene i gubici tjeraju ljude na žaljenje zbog propuštenih prilika, bojazan zbog nadolazeće starosti te bolno uviđanje vlastite smrtnosti.

Želja za promjenom i pustolovinom

U krizi srednje dobi javlja se potreba za oživljavanjem mladenačke snage i slobode. Oba spola pokušavaju pronaći ispunjenje bilo kroz pojačano druženje i „partijanje“ kao u studentskim godinama, ili kroz drastične mjere kao što su nova veza, kupovina nečeg skupog, dugo putovanje i estetski zahvati. Neki uslijed krize promijene političko uvjerenje, postanu vjernici ili ateisti, prijeđu na drugu religiju, požele se profesionalno baviti nečim novim ili naglo i nepromišljeno daju otkaz.

Nalet depresije

Srednja je dob plodno tlo za razvoj ili pogoršanje depresije. Prepoznat ćete je po sniženom raspoloženju, tuzi, beznađu, bezvoljnosti, manjku energije, plačljivosti, smetnjama apetita i sna, zapuštanju druženja, obaveza i hobija. Depresivna je patnja intenzivna i navodi mnoge oboljele na želju za smrću. Nužno je liječiti je, odnosno u rukama je psihijatra što uključuje antidepresive, psihoterapiju, transkranijalnu magnetsku stimulaciju i elektrokonvulzivnu terapiju.

Predbacivanje partneru

Bračni drug koji proživljava krizu srednje dobi može svaliti krivnju za svoje tegobe na partnera, zahtijevati da mu ne prigovara zbog ćudljivosti i promjena u  ponašanju, nego da podrži njegove nove i začuđujuće želje i planove. Takav će pojedinac biti razdražljiv, gnjevan ili plačljiv, ali nije preporučljivo odgovarati mu istom mjerom, već nastojati izbjeći eskalaciju.

Samodokazivanje putem preljuba

Bilo zbog zasićenja starom vezom ili želje za potvrđivanjem svoje privlačnosti i spolnih vještina, nevjera je čest simptom krize srednje dobi. Zahlađenje emocionalnog i tjelesnog odnosa, dulje zadržavanje „na poslu“, češći izlasci „s prijateljima“ i „u nabavku“, konspirativna aktivnost na smartfonu i kompjutoru mogli bi biti znaci, iako ne i dokazi preljuba. Ako se vaše sumnje pokažu utemeljenima, znajte da je moguće ponovno izgraditi povjerenje i ljubav. Dajte priliku terapeutu da vam pomogne.

Kako prebroditi krizu

Ako vaš partner u krizi postane previše ćudljiv, počne donositi nerazumne odluke i neobično se ponašati, morat ćete poduzeti mjere radi pomaganja sebi i njemu. Savjeti se odnose na partnere oba spola.

Nemojte ga osuđivati – osuđivanje i omalovažavanje partnera zbog njegovih novih interesa, ponašanja, stila i ukusa bio bi recept za još veću nevolju. Neki u srednjim godinama žele ostvariti mladenački san. Ako ostvarenje tog sna ne ugrožava financijski nijedno od vas, niti uključuje preljub, podržite ga, makar bio „malo čudan“.

Ublažite mu strah – strah igra veliku ulogu u sredovječnoj krizi. Strah od obolijevanja, strah od opadanja snage, strah da će profesionalni ciljevi ostati neostvareni, strah od umirovljenja, strah od novčanih teškoća… Vaš odgovor na partnerovu krizu mora uključiti suosjećanje, hrabrenje i obećanje da ćete biti prisutni dokle god vas treba.

Partneru budite podrška i poklonite mu razumijevanje.

Predložite mu liječenje – moguće je da partneru treba liječenje od depresije i anksioznosti, koje su sastavni dijelovi krize kod mnogih sredovječnih ljudi. Uz antidepresive i psihoterapijske tehnike, ima još terapija koje vrijedi iskušati. Ako partner zbog predrasuda odbije prijedlog za odlazak psihijatru, spomenite mu to opet s vremena na vrijeme, ali nemojte inzistirati. Osjetite li da i vama treba psihijatrijska pomoć, ne oklijevajte potražiti je.

Usredotočite se na sebe – neizostavno se pobrinite za sebe. Pronađite načine da budete sretni i spokojni u tom teškom razdoblju. To može biti hobi, kućni ljubimac, teretana, putovanja, prijatelji. Neka vam cilj bude uživanje u aktivnostima koje ne ovise o partneru, a da pritom ne zanemarite vezu. Osjećate li se dobro unatoč partnerovoj krizi, nemojte mu to nabijati na nos i činiti ga zavidnim.

Pustite da vrijeme učini svoje – preživljavanje partnerove krize srednjih godina podrazumijeva strpljenje. Nemojte si predbacivati zbog toga što mu ne možete pomoći preko noći. S vremenom ćete oboje naučiti puno toga o sebi i vašem odnosu. Ako on učini nešto što vas ometa ili izluđuje, pokušajte se sjetiti da je i sam zbunjen i frustriran. (adiva.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

OTVOREN NOVI ROBIN MARKET U KOPRIVNICI!

U dobrom raspoloženju i uz prigodne degustacije, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, s radom je krenula nova Robin trgovina na Križevačkoj cesti 34 u Koprivnici

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI