Križevčanin nije isplatio 108 plaća! Nije kriv jer nije bilo nikakve zle namjere!

Nesvakidašnji predmet našao se nedavno na Općinskom sudu u Bjelovaru u kojem je glavni protagonist Križevčanin M. B. koji je od 20. siječnja 2013. do 1. listopada 2013. godine bio član uprave tvrtke Finag d.d. iz Garešnice i koji se našao na optuženičkoj klupi jer je državno odvjetništvo podiglo tužbu zbog neisplate plaća za čak 108 radnika te tvrtke.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naime, B. je bio optužen kako je kriv da nije isplatio plaću radnicima tvrtke za prosinac 2012. godine i to u iznosu od 287.270,20 kuna, a sud je na kraju presudio kako optuženi nije kriv za kazneno djelo jer optuženi „nije ostvario sva zakonska obilježja kaznenog djela, odnosno presuđeno je kako nije postojalo namjere“. Tijekom dokaznog postupka na raspravi je provedeno financijsko- knjigovodstveno vještačenje, ispitani su svjedoci, pročitana dokumentacija, podaci te na kraju ispitan i optuženi.

Optuženi je rekao kako se „ne smatra odgovornim za poslovanje u dijelu koji se odnosi na isplate plaće tijekom 2012. godine, jer ako i nije isplaćena plaća za prosinac 2012., za navedeno bi bio odgovoran direktor koji je u navedeno vrijeme ušao u vlasništvo tvrtke te je bilo dogovoreno da će uplatiti novčana sredstva kojima će odblokirati račun Finaga i isplatiti tri plaće koje nisu bile isplaćene, a radi se o plaćama za listopad, studeni i prosinac 2012. godine.“

B. je rekao i kako su održali sastanke s radnicima na kojima je od strane novog direktora bilo obećano da će isplatiti tri predmetne plaće te nakon toga on nije provjeravao ni razmišljao je li to riješeno, a on je dalje plaće za siječanj, veljaču i ožujak isplaćivao te je na kraju zaključio kako mu je jednostavno ta neisplaćena plaća promaknula jer je on smatrao da su sve isplaćene.

Sud je na kraju to prihvatio i odlučio da optuženi nije kriv jer da bi kazneno djelo postojalo moraju postojati i subjektivna zakonska obilježja kaznenog djela, dakle, optuženi mora svjesno ne isplatiti plaću. Sud je kod presude uzeo u obzir da vještačenjem nisu mogli utvrditi objektivan razlog neisplate plaća radnicima jer su plaće za listopad i studeni isplaćene, kao i plaće za siječanj, veljaču i ožujak 2013.

– Sud prihvaća obranu optuženog kada dopušta kao mogućnost da mu je promaknula obveza isplate neto plaće radnicima za prosinac 2012., smatrajući da su to riješili međusobnim dogovorom prijašnji vlasnik i novi vlasnik, kada je dogovorena isplata plaća za listopad, studeni i prosinac 2012. – stoji u presudi općinskog suda.

Oštećenici, odnosno radnici koji nisu dobili plaću za prosinac, prema ovoj presudi upućuju se u posebnu parnicu, a na ovu se stranke mogu žaliti u roku 15 dana.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI