Križevčanin sakrio ženi ključ, zaključao kuću pa otišao spavati – policija ga uhitila, a ona…

Muškarac iz okolice Križevaca presudom Prekršajnog suda u Bjelovaru proglašen je krivim zbog obiteljskog nasilja te mora platiti 1200 kuna novčane kazne. Prema presudi koja je ovih dana postala pravomoćna nakon što je okrivljeniku na Visokom prekršajnom sudu odbijena žalba, okrivljeni je muškarac proglašen krivim zato što je bivšoj supruzi onemogućio korištenje obiteljske imovine.

Oko 21.30 sati 5. kolovoza 2018. godine, okrivljeni je muškarac ženi s kojom dijeli obiteljsku kuću nakon rastave braka, uzeo njezine ključeve, a zatim je s unutarnje strane hodnika obiteljske kuće zaključao vrata i onemogućio joj ulazak. Nesretna je žena do večernjih sati bila u susjedstvu kod njihova zajedničkog sina, a kada se vratila, nije mogla u kuću. Kako je zaključavanje kuće zbog onemogućavanja korištenja zajedničke imovine oblik obiteljskog nasilja, policijski službenici pozvani na mjesto događaja, uhitili su supruga i zadržali ga u postaji.

Redovnim je putem prekršajno prijavljen, a u prekršajnom je postupku proglašen krivim i osuđen novčanom kaznom, s tim da uz 231 kunu sudskih troškova mora platiti samo polovicu određene mu kazne. Za 300 kuna sud mu je umanjio kaznu zato što je bio uhićen, a ako plati dvije trećine kazne, odnosno samo 600 kuna, sud će mu kaznu uvažiti kao plaćenu u cijelosti. Sudski je postupak javno obznanio pozadinu cijelog slučaja.

Okrivljeni muškarac i žena nakon rastave braka žive u istom kućanstvu odvojeno, ali okrivljenik povremeno u zimskom razdoblju boravi i u njezinom dijelu kuće. – Jednostavno funkcioniramo tako da izbjegavao međusobnu komunikaciju. Znao je prema meni biti agresivan, posebno dok je popio. Zato smo se i rastali. Posjedujemo dva ključa, jedan je iznutra za zaključavanje, a drugi za privremenu upotrebu ako netko od nas ode i taj ključ ostavljamo na skrovitom mjestu u dvorištu.

S tim je jasno upoznat, ali je već u nekoliko navrata znao bez ikakva razloga napakostiti mi tako da zaključa kuću s unutarnje strane, ali prije toga uzme i ključ koji se nalazi vani. Tako je bilo i sada. Kako ne bih morala provaljivati u kuću, pozvala sam policiju. No, bila sam primorana zajedno s policijskim službenikom u kuću ući kroz kuhinjski prozor u prizemlju tako što smo potrgali mrežu na prozoru – opisala je na sudu ojađena žena.

Dodala je kako je nakon toga s policajcem pronašla oba ključa, a njezin je suprug spavao u svojoj sobi na katu. U svojoj obrani okrivljeni je muškarac uporno poricao namjeru i rekao da je samo otišao spavati u svoju sobu, no prekršajni sudac Ratko Laban zaključio je kako se radi o “proračunatom i perfidnom” slučaju ekonomskog nasilja nad bivšom suprugom. Okrivljeni muškarac žalio se na takvu presudu, no Visoki prekršajni sud ovih je dana potvrdio prvostupanjsku presudu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI