Križevčanka lagala sudu da je u samoizolaciji zbog koronavirusa

Poduzetnica iz Križevaca Dragica H., zajedno sa svojom tvrtkom Modelle, mora platiti 2400 kuna kazne zbog toga što je počinila prekršaj Zakona o računovodstvu.

Prema presudi Općinskog suda u Bjelovaru, poduzetnica kao odgovorna osoba i tvrtka kao pravna osoba u svojstvu poduzetnika nije u poslovnicu Fine ili putem internetskog servisa dostavila propisane statističke i druge financijske izvještaje za prethodnu kalendarsku godinu.

Prekršaj je to, uvjetno rečeno, blage naravi s kojim se prekršajni odjeli općinskih sudova dosta susreću, no u cijelom predmetu zanimljiv je način na koji se poduzetnica pokušala ili izvući, ili pak malo odugovlačiti postupak.

Naime, okrivljena poduzetnica nije se pojavila na dva zakazana ročišta na sudu krajem pretprošle i u kolovozu prošle godine. Posljednji nedolazak na raspravu pravdala je kako nije u mogućnosti pristupiti raspravu zbog bolesti COVID-19 i samoizolacije. Takvu ispriku sud nije prihvatio zato što je pretragom servisa za provjeru statusa mjere nad osobom u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti utvrđeno kako joj nikakva mjera izolacije ili samoizolacije nije izrečena.

Okrivljena je tako, navodi bjelovarski sudac Ratko Laban, imala dovoljno vremena dostaviti pisanu obranu ako joj je to bila namjera, kako je svaki put navodila u dopisima sudu. Zbog toga je sudac odlučio kako nema potrebe za daljnjim odgađanjem postupka. Poduzetnicu je nakon toga proglasio krivom i analizirajući sve dokaze prikupljene protiv nje i tvrtke, proglasio ju je krivom. Kako do sada tvrtka nije prekršajno kažnjavana, dok je poduzetnica samo jednom kažnjavana za isti prekršaj, sudac je poduzetnici odlučio ublažiti kaznu od one propisane zakonom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI