Križevci dobivaju 50 milijuna vrijednu elektranu na 100 tisuća kvadrata

U Križevcima se već duže vrijeme najavljuje veliki projekt izgradnje solarne elektrane, a izgleda kako bi njegovo provođenje moglo uskoro i krenuti. Naime, iz Grada su nam javili sve detalje novog projekta, a ovaj projekt samo je jedan u nizu koji bi trebao pomoći Križevcima da ostvare dugoročan cilj, odnosno da do 2030. godine postanu energetski neovisan grad.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Nije novost da se u Križevcima redovito provode projekti vezani uz solarnu energiju, a o ovom se pričalo i prošlog tjedna na sastanku gradonačelnika Marija Rajna sa županom Darkom Korenom i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom u Razvojnom centru i tehnološkom parku. Cijeli projekt je zapravo fotonaponska elektrana koja će se postaviti na otprilike 100 tisuća metara kvadratnih.

– Fotonaponska elektrana instalirane snage 6,7 MW postavit će se na lokaciji iza željezničkog kolodvora u Križevcima. Oko 1 MW ponudit će se građanima na otkup kroz model crowdinvestinga, odnosno na sličan način kao što je bio slučaj s projektom Križevački sunčani krovovi. Nadalje, dio proizvedene električne energije prodavat će se u mrežu, a dio će, u budućnosti, biti namijenjen za instalaciju novih zelenih tehnologija poput zelenog vodika ili punionice za električna vozila – rekli su nam u gradskoj upravi.

Ova velebna elektrana će prema procjeni godišnje proizvoditi električnu energiju otprilike 7,2 GWH, što je laički objašnjeno potrošnja električne energije za dvije tisuće kućanstva, a osim što će poticati korištenje obnovljivih izvora energije, Grad Križevci će ovim projektom značajno pridonijeti smanjenju emisije CO2 na području grada.

– Prema procjenama, godišnje smanjenje emisije iznosi otprilike 1.700 t što odgovara emisiji CO2 koju godišnje ispusti oko 1.200 automobila. Procijenjena vrijednost investicije je 50 milijuna kuna te je u planu njeno financiranje od strane HEP-a d.d., a ovaj projekt još je jedan u nizu koji se provodi da Križevci do 2030. godine postanu energetski neovisan grad – rekli su nam u Gradu.

Podsjetimo kako je projekt podržao i ministar Horvat te je rekao kako se radi o hvalevrijednom projektu koji će se graditi uz bok intermodalnom centru. 

– Gradonačelnik me danas upoznao sa željom i namjerom da se uz bok intermodalnog centra gradi i veliki projekt solarne elektrane, a posljedica čega bi bila proizvodnja vodika. Još jedan element naše nacionalne razvojne strategije koji se dobro uklapa u ovu jednu filozofiju koja nastaje ovdje na području grada Križevaca i na tom prostoru od otprilike 42 hektara država će izaći u susret Gradu Križevcima – rekao je ministar Horvat i tako najavio podršku i pomoć države.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI