Križevci dosad povukli 16 milijuna, trenutno provode sedam projekata

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Križevci je 2018. i 2019. proglašen najboljim gradom u korištenju EU fondova u Hrvatskoj, a s brojnim projektima u suradnji s Europskom unijom nastavlja dalje. Ukupno su provedeni projekti u vrijednosti čak 16 milijuna eura, a trenutno ih je u provedbi sedam. O njima je više rekao pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

Dom u Carevdaru

Pročelnik je o projektima govorio prošli tjedan na konferenciji koja je bila održana upravo zbog predstavljanja jednog od projekata – ”Cross-border-wine routes 2”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska.

Vrijednost ovog projekta je 400 tisuća eura, a 85 posto sufinancira Europska Unija. Projekt je krenuo u rujnu i traje dvije godine. Radi o nastavku projekta ”Cross-border wine routes”, koji je Grad proveo tijekom 2013. i 2014., a koji je 2015. godine bio proglašen jednim od pet najboljih projekata europske suradnje.

Ivan Biškup na konferenciji

Financijski, najveći dio projekta odnosi se na izgradnju infrastrukture, i to ljetne pozornice i gledališta na prostoru površine oko 1.270,00 m2 u dvorištu Gradske knjižnice u Križevcima, koji će se koristiti kao višenamjenski prostor za razna vinska događanja na otvorenom, kao što su Vincekovo, Martinje, izložbe vina… Uz pozornicu uredit će se i gledalište, a osigurana su sredstva za održavanje i unaprjeđenje svih postojećih vinskih događanja u Križevcima kao i za najam klizališta u sklopu adventskih programa i događanja.

Projekt Healing places

Osim ovog projekta, trenutno je u provedbi još nekoliko, među kojima se kao najveći ističu projekti rekonstrukcije Društvenog doma u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom. Osim toga, značajni su i projekti ”Healing Places” i ”Uspostavljanje poučne staze oko jezera Čabraji“, a pohvalan je i projekt u sklopu kojeg su plaćeni školski obroci za djecu slabijeg imovinskog stanja.

– Provedba EU projekata orijentirana je na ravnomjerni razvoj ruralnih područja, kao i urbani dio grada. Što se tiče razvoja ruralnog dijela grada, tu se ističu projekti obnove društvenih domova u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom. Obnova u Carevdaru još je u tijeku i kraj se očekuje iduće godine u svibnju, a vrijednost projekta je gotovo milijun eura. Društveni dom se obnavlja i u Kloštru Vojakovačkom čija je vrijednost 45 tisuća eura i očekuje se završetak radova do kraja ove godine. U obnovi doma u Carevdaru Europska unija sudjeluje sa 795 tisuća eura, a u Kloštru s 41 tisućom – rekao je pročelnik Ivan Biškup te iznio i informacije o drugim projektima.

– Značajan je i projekt ‘Healing Places’ na kojem deset partnera radi na proširenju znanja i osvještavanju o utjecaju različitih faktora mineralnih i termalnih izvora. Vrijednost projekta je više od dva milijuna eura, a Europska unija sufinancirala je čak 85 posto. Zanimljiv je i projekt uspostavljanja edukacijske rute oko jezera Čabraji što uključuje izgradnju infrastrukture poput mjesta za odmor, edukacijskih ploča i slično. Ukupna vrijednost je 95 tisuća eura, EU sudjeluje s gotovo 80 tisuća, a završetak radova očekuje se do kraja 2021. godine. Zadovoljni smo i što su Križevci u suradnji s Europskom unijom odradili i projekt plaćanja školskih obroka djeci slabijeg imovinskog statusa u vrijednosti sto tisuća eura što je u potpunosti financirala Europska unija, a treba reći i da je uz navedene projekte Grad partner na nizu projekata koje provode udruge s područja grada – pojasnio je Biškup.

Za kraj, pročelnik je rekao kako se Grad Križevci i dalje namjerava prijavljivati na natječaje i koristiti fondove Europske unije kako bi poboljšali kvalitetu života stanovnicima.

– Grad redovito priprema natječaje za EU fondove sukladno ciljevima razvoja  Grada, te se veselimo novom proračunskom razdoblju 2021.-2027. kako bismo i dalje kandidirali i pripremali projekte – kazao je on.

FOTO Grad Križevci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI