Križevci dosad povukli 16 milijuna, trenutno provode sedam projekata

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Križevci je 2018. i 2019. proglašen najboljim gradom u korištenju EU fondova u Hrvatskoj, a s brojnim projektima u suradnji s Europskom unijom nastavlja dalje. Ukupno su provedeni projekti u vrijednosti čak 16 milijuna eura, a trenutno ih je u provedbi sedam. O njima je više rekao pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

Dom u Carevdaru

Pročelnik je o projektima govorio prošli tjedan na konferenciji koja je bila održana upravo zbog predstavljanja jednog od projekata – ”Cross-border-wine routes 2”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska.

Vrijednost ovog projekta je 400 tisuća eura, a 85 posto sufinancira Europska Unija. Projekt je krenuo u rujnu i traje dvije godine. Radi o nastavku projekta ”Cross-border wine routes”, koji je Grad proveo tijekom 2013. i 2014., a koji je 2015. godine bio proglašen jednim od pet najboljih projekata europske suradnje.

Ivan Biškup na konferenciji

Financijski, najveći dio projekta odnosi se na izgradnju infrastrukture, i to ljetne pozornice i gledališta na prostoru površine oko 1.270,00 m2 u dvorištu Gradske knjižnice u Križevcima, koji će se koristiti kao višenamjenski prostor za razna vinska događanja na otvorenom, kao što su Vincekovo, Martinje, izložbe vina… Uz pozornicu uredit će se i gledalište, a osigurana su sredstva za održavanje i unaprjeđenje svih postojećih vinskih događanja u Križevcima kao i za najam klizališta u sklopu adventskih programa i događanja.

Projekt Healing places

Osim ovog projekta, trenutno je u provedbi još nekoliko, među kojima se kao najveći ističu projekti rekonstrukcije Društvenog doma u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom. Osim toga, značajni su i projekti ”Healing Places” i ”Uspostavljanje poučne staze oko jezera Čabraji“, a pohvalan je i projekt u sklopu kojeg su plaćeni školski obroci za djecu slabijeg imovinskog stanja.

– Provedba EU projekata orijentirana je na ravnomjerni razvoj ruralnih područja, kao i urbani dio grada. Što se tiče razvoja ruralnog dijela grada, tu se ističu projekti obnove društvenih domova u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom. Obnova u Carevdaru još je u tijeku i kraj se očekuje iduće godine u svibnju, a vrijednost projekta je gotovo milijun eura. Društveni dom se obnavlja i u Kloštru Vojakovačkom čija je vrijednost 45 tisuća eura i očekuje se završetak radova do kraja ove godine. U obnovi doma u Carevdaru Europska unija sudjeluje sa 795 tisuća eura, a u Kloštru s 41 tisućom – rekao je pročelnik Ivan Biškup te iznio i informacije o drugim projektima.

– Značajan je i projekt ‘Healing Places’ na kojem deset partnera radi na proširenju znanja i osvještavanju o utjecaju različitih faktora mineralnih i termalnih izvora. Vrijednost projekta je više od dva milijuna eura, a Europska unija sufinancirala je čak 85 posto. Zanimljiv je i projekt uspostavljanja edukacijske rute oko jezera Čabraji što uključuje izgradnju infrastrukture poput mjesta za odmor, edukacijskih ploča i slično. Ukupna vrijednost je 95 tisuća eura, EU sudjeluje s gotovo 80 tisuća, a završetak radova očekuje se do kraja 2021. godine. Zadovoljni smo i što su Križevci u suradnji s Europskom unijom odradili i projekt plaćanja školskih obroka djeci slabijeg imovinskog statusa u vrijednosti sto tisuća eura što je u potpunosti financirala Europska unija, a treba reći i da je uz navedene projekte Grad partner na nizu projekata koje provode udruge s područja grada – pojasnio je Biškup.

Za kraj, pročelnik je rekao kako se Grad Križevci i dalje namjerava prijavljivati na natječaje i koristiti fondove Europske unije kako bi poboljšali kvalitetu života stanovnicima.

– Grad redovito priprema natječaje za EU fondove sukladno ciljevima razvoja  Grada, te se veselimo novom proračunskom razdoblju 2021.-2027. kako bismo i dalje kandidirali i pripremali projekte – kazao je on.

FOTO Grad Križevci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Imamo 13 novih slučajeva korone, testirano 90

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je na području županije potvrđeno 13 novih slučajevabolesti COVID-19.  Trenutno je aktivno 234 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI